Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2018 11:53
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Děvčátko trpí syndromem, kvůli kterému mu nedokáží učesat vlasy. Tu samou mutaci měl mít i Einstein

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Maličká Taylor kouzlí úsměv na tváři už i na internetu.

Množství z nás zažívá po probuzení problémy s vlasy. Nedají se jednoduše učesat, a tak občas přicházíme do školy či práce s vlasy, které by nám mohl závidět i samotný Albert Einstein. Jméno světoznámého vědce se sice v podobných případech vzpomíná zejména s humorem, jenže většina lidí ani netuší, že na světě skutečně existuje syndrom, který neposlušné vlasy způsobuje.

V angličtině je známý pod názvem „uncombable hair syndrome“, čili syndrom neučesatelných vlasů. Způsobuje ho mutace ve třech možných genech, přičemž nejčastěji se projeví u dítěte i přesto, že jeho rodiče nemají s vlasy žádné komplikace. Syndromem přitom měl trpět i zmíněný Einstein, ale dnes není možné s jistotou tvrdit, zda jeho stojící vlasy způsobila mutace v genech.

Na internetu se v poslední době stala díky svým vlasům hvězdou i malá Taylor McGowan. Majestátní blonďaté vlasy se nejprve rodiče snažili dostat pod kontrolu, vyzkoušeli více než 15 různých přípravků, ale hlava jejich dcery si žila vlastním životem. Nakonec padlo rozhodnutí, že navštíví lékařku, která jim už syndrom přiblížila a u obou rodičů identifikovala i asymptomatickou mutaci přesných genů způsobujících neposlušné vlasy.

Namísto boje tak umožnili své dceři žít svobodně s divokými vlasy. Nejčastěji se setkávají s pozitivními reakcemi a inspirovalo je to až do takové míry, že založili facebookovou stránku BabyEinstein 2.0, kde se s roztomilými fotkami malé Taylor vždy rádi pochlubí.

Domů
Sdílet
Diskuse