Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2018 14:27
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Evropská komise zakáže plastová brčka, příbory na jedno použití i vatové tyčinky

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE
Uložit Uložené

Zákaz reaguje na obrovské množství plastového odpadu v oceánech.

Je to zhruba měsíc, co jsme informovali, že ve Velké Británii bude zakázáno používání plastových příborů, brček, míchátek a dalších podobných běžně používaných věcí, které však škodí životnímu prostředí (více informací zde). Jednorázové plastové potřeby, které využijeme a následně zahodíme, jsou pro nás sice lehce zapomenutelné a na výrobu dnes nenáročné, v přírodě se však rozkládají staletí.

Jak jsme v článku odhadovali, návrh opravdu inspiroval i další země, resp. celou Evropskou komisi, aby podobný zákaz zrealizovala na území EU. Prodej těchto předmětů bude zakázán, omezen, případně před ním bude varováno. Návrh komise má chránit oceány před dalším znečišťování. Zahrnuje tato omezení.

Evropská komise zakáže plastová brčka, příbory na jedno použití i vatové tyčinky
Zdroj: recyclind/Pixabay

Zakázán má být prodej:

Plastových tyčinek do uší

Plastových talířů a příborů na jedno použití

Tyček k balónkům

Míchátek na nápoje

Apelovat na snížení spotřeby se bude u:

Plastových krabiček na potraviny

Plastových šálků na nápoje

Zvyšovat povědomí se bude u:

Balónků

Plastových obalů

Lahví od nápojů

Filtrů cigaret

Vlhčených ubrousků

Igelitových tašek

Rybářského vybavení

Pokud všechno půjde, jak má, při schválení návrhu dojde ke snížení množství tohoto druhu odpadu o více než polovinu. Zabrání se tím dalším škodám na životním prostředí, které by podle tiskové zprávy Evropské komise do roku 2030 mohly znamenat náklady ve výši 223 miliard eur, což je 5,7 bilionu korun.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? 3. ledna 2024 16:00


Klást na srdce se bude také výrobcům některých plastových výrobků podobného typu, aby finančně pomohli ke sbírání odpadu a snažili se nahradit plasty za nějaké ekologičtější alternativy. Rovněž se bude zvyšovat povědomí o hrozbě jménem rybářské sítě a dalších rybářských potřebách, které v oceánech tvoří 70 % všech mořských odpadků.

Opatření by mohlo být schváleno ještě na jaře příštího roku – jeho vyřizování by mělo probíhat předčasně. Kromě všech zmiňovaných restrikcí by se do roku 2025 měly členské státy zapojit do sběru 90 % PET lahví, které by např. měly být vratné. „Evropané musí na vyřešení tohoto problému pracovat společně. Plastový odpad se dostává do našeho ovzduší, půdy a oceánů i do potravin,“ řekl místopředseda komise Frans Timmermans.

Domů
Sdílet
Diskuse