Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2018 14:50
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Prohlížení sociálních sítí před spaním zvyšuje riziko depresí nebo bipolární poruchy

ZAJÍMAVOSTI TWITTER YOUTUBE
Uložit Uložené

Studie s 91 000 účastníky tvrdí, že bys měl smartphone odložit nejpozději v deset večer.

Není žádným tajemstvím, že téměř každý z nás miluje prohlížení Instagramu, Facebooku či YouTube těsně před spaním, když jsme už pohodlně uvelebení v posteli. Možná jsi už slyšel, že taková činnost nemá zrovna nejblahodárnější účinky na tvůj zdravotní stav a nedávná studie, do které se zapojilo 91 000 lidí, to jasně potvrzuje.

Největším problémem je riziko psychických chorob. Prohlížení si sociálních sítí před spaním zvyšuje riziko deprese, neuroticismu či bipolární poruchy. Ideální čas pro ukončení svých aktivit na telefonu je podle vědců přibližně ve 22:00. Svůj smartphone bys tak měl před spaním co nejdříve odložit. Problémem přitom není jen modré světlo, ale také narušení spánkových cyklů.

Prohlížení sociálních sítí před spaním zvyšuje riziko depresí nebo bipolární poruchy
Zdroj: unsplash.com

Příjem informací z internetu v nás podněcuje obrovské množství myšlenek, které nám víří v hlavě, kvůli čemuž můžeme mít větší problém s usnutím. A to vede k mnoha psychickým problémům. Lidé, kteří svůj smartphone neodloží ani těsně před spaním, měli o 11 % vyšší šanci mít bipolární poruchu. Při depresi se číslo pohybuje na 5 %.

Domů
Sdílet
Diskuse