Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2018 13:48
Čas čtení 0:00
Sona O.

K tomu, aby ses zbavil zlozvyků, ti stačí jediné slovíčko

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přestat se zlozvyky může být opravdu těžké. Podle psychologů však stačí jediné slovo, abys přeprogramoval své chování.

Nikdo z nás není dokonalý, každý máme nějaké zlozvyky, kterých bychom se nejraději zbavili. Možná ses už mnohokrát pokusil neúspěšně přestat s pojídáním sladkostí nebo jsi chtěl skoncovat s kouřením. Někteří z nás sledují příliš seriálů nebo se málo hýbou. Většinou však na změnu našeho režimu jdeme špatně. Používáme totiž nesprávná slovíčka.

K tomu, aby ses zbavil zlozvyků, ti stačí jediné slovíčko
Zdroj: unsplash.com

Co sám sobě řekneš, když děláš něco, co bys neměl? Je ti bližší fráze nechci nebo nesmím? Pokud sis vybral první možnost, jsi na správné cestě k úspěšné změně. Jde totiž o jednoduchou psychologii. Nemohu, neměl bych, nesmím – všechno zní tak, jakoby ti to, co děláš, někdo zakazoval. Jako by to nebyla tvá vlastní vůle, ale přísné nároky někoho jiného, které musíš dodržovat Ty sám ses však rozhodl, že se ti něco nelíbí, proto je na místě použít slovíčko nechci.

Díky tomuto jednoduchému triku konečně nebudeš mít pocit, že tě do změny chování něco nebo někdo nutí, ale že ji opravdu chceš ty sám. „Pokud si v restauraci objednáváte například burger, namísto nemohu si k němu dát hranolky použijte raději nechci si k němu dát hranolky,“ radí psycholožka.

K tomu, aby ses zbavil zlozvyků, ti stačí jediné slovíčko
Zdroj: unsplash.com

Říká také, že lidé, kteří používají „nechci“ místo „nemohu“ nebo „nesmím“, mají o 50 % vyšší pravděpodobnost, že ve svých cílech uspějí.

Psychologové radí i v tom, jak své chování úspěšně redukovat a odolávat pokušením. Pokud se například chceš vzdát užívání sociálních sítí, zkrátka si vymaž účet na Facebooku. Tak nebudeš mít neustále potřebu přihlásit se a zkontrolovat svá oznámení.

Doporučuje se, abys změny ve svém životě začal dělat ráno, protože tehdy je naše vůle o něco silnější než večer. Chceš začít běhat? Tak nevyspávaj dopoledne, nastav si budík a začni s aktivním životem hned od rána.

K tomu, aby ses zbavil zlozvyků, ti stačí jediné slovíčko
Zdroj: unsplash.com
Domů
Sdílet
Diskuse