Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2018 14:47
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Do Krkonoš se zřejmě po 216 letech vrátili medvědi!

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Spatřeni byli sice na polské straně hor, ale pro zvířata hranice neexistují.

Zatímco na Slovensku žije v současnosti 700 medvědů hnědých, v České republice na ně jen tak nenarazíte. Sem tam se někteří zatoulají do Beskyd, trvale zde však žádní nepobývají. 

Ještě v 19. stoletích se pohybovali zejména na Šumavě, avšak poslední jedinec zde byl zastřelen v roce 1856. Na Moravě byl poslední zabit na konci 19. století a v ostatních částech Česka byli medvědi vyhubeni už v 17. a 18. století.

Divoká zvířata se však do svých dávných domovin začínají pomalu vracet.

Po desítkách let se v Krkonoších začínají znovu objevovat vlci a nyní byl podle správy Krkonošského národního parku v našich nejvyšších horách poprvé spatřen i medvěd. Bylo to na polské straně a doprovázela jej tři mláďata.

Do Krkonoš se zřejmě po 216 letech vrátili medvědi!
Zdroj: NPS Photo / Nathan Kostegian

Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby nešlo o první pozorování medvěda v Krkonoších po 216 letech. Poslední medvěd byl v této oblasti viděn a zastřelen v roce 1802.

Je možné, že jde jen o migrujícího jedince, pravděpodobné však je i to, že se jedná o matku s mláďaty, která se zde rozhodla usadit. 

Čtveřici medvědů hnědých spatřil v sobotu turista na polské straně Sněžky. Je tedy možné, že na zvířata narazíte i v české části Krkonoš. 

Zástupci parku proto raději varují před opouštěním turistických stezek. Ty jsou rušné a provoněné lidských pachem, medvěd by do nich tedy nevstoupil, avšak mimo značené prostory by za předpokladu, že jde o matku s mláďaty, mohlo neopatrným turistům hrozit nebezpečí.

Domů
Sdílet
Diskuse