Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2018 12:08
Čas čtení 0:00
Sona O.

Romantické Perseidy nás čekají již tento víkend. Meteorický roj pozorujte daleko od světelného smogu měst

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Už zítra budeš moci pozorovat jeden z největších meteorických rojů.

Ani letos bys neměl zapomenout na úžasné vesmírné divadlo. Už o víkendu na tebe čeká jeden z největších rojů meteorů nazývaných Perseidy. Tentokrát dosáhne roj vrcholu mezi 11. až 13. srpnem a nejlépe pozorovatelný bude mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní.

Meteorický roj není až takovou zvláštností, jak se ti může zdát. Probíhá během celého roku, ale mnohokrát má příliš nízkou intenzitu nebo probíhá až příliš nízko nad obzorem a není dobře pozorovatelný. Ten srpnový poskytuje jedny z nejideálnějších podmínek. Kouzelné představení si můžeš vychutnat během teple letní noci.

Na svém vrcholu dosahuje intenzity až více než 80 meteorů za hodinu. Pouze pro srovnání – běžná frekvence jiných meteorických rojů je okolo 20 meteorů za hodinu.

Kdysi lidé spojovali existenci takových úkazů s náboženstvím. Křesťané věřili, že Perseidy souvisejí s umučením svatého Vavřince. K tomu došlo v polovině 3. století v Římské říši. Svatý Vavřinec byl hlídačem majetku v Římské Říši.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Během pronásledování Křesťany se rozhodl neuposlechnout rozkaz císaře Valeriána a neodevzdal mu majetek církve. Ten ho dal za jeho přečin popravit. A pár dní na to začaly z nebe padat meteory. Lidé tehdy věřili, že jsou to slzy svatého Vavřince.

V dnešní době je spíše rozšířený jiný názor, sice není založen na náboženství, ale je stejně chybný. Říká se totiž, že Perseidy jsou padající hvězdy. Vůbec tomu tak není.

Meteory jsou malé úlomky pocházející z vesmírných těles, většinou z komet. Komety jsou složeny především z ledu, takže když se dostanou do blízkosti Slunce, začnou z nich opadávat úlomky. Když pak dopadají na Zem, hoří v naší atmosféře.

Perseidy pocházejí z komety 109P Swift-Tuttle. Ta se sice naposledy přiblížila ke Slunci v roce 1992, ale zanechává za sebou prach částic, ke kterému se naše planeta přiblíží vždy na přelomu měsíců červenec a srpen. Takové prachové částice jsou většinou menší než zrnko písku a při průletu atmosférou se zcela vypaří.

Domů
Sdílet
Diskuse