Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2018 21:14
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

460 000 Kč za mrtvého lva: Ruský chirurg vydělává 34 milionů korun ročně tím, že pomáhá zabíjet vzácná zvířata

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Neobvyklá vedlejší náplň práce mu slušně vydělává.

Před dlouhými lety se George Ragozin vyučil lékařem. Vystudoval v Moskvě medicínu a měl být profesionálním chirurgem, jenže už na vysoké škole poznal svou budoucí manželku a po skončení studia zjistil, že s nízkým platem lékaře v Rusku svou potenciální rodinu nenakrmí.

Začal se proto orientovat na lovení divokých zvířat v Jihoafrické republice. Zní to na první pohled zvláštně, protože George neměl bližší vztah ke zvířatům, ale jak říká, rychle pochopil, že v Africe se hraje podle místních pravidel.

Ragozin proto začal nabízet bohatým klientům možnost ulovit ta nejvzácnější zvířata a neváhal do své nabídky zahrnout ani nosorožce ze seznamu kriticky ohrožených živočišných druhů.


Momentálně ročně vydělá více než 34 milionů korun. Za zabití lva si vyžádá 460 000 Kč, za zabití běžného nosorožce zase 1,2 milionu korun, a pokud jde o náročného klienta, umí připravit i kriticky ohroženého černého nosorožce za 12 milionů korun.

Na druhé straně, George neustále argumentuje se slovy, že kdyby neexistovali podobní lovci a zprostředkovatelé lovu jako on, zvířecí populace v Africe by byla dávno na nule.

Celkový počet zvířat v jednotlivých afrických zemích se po legalizaci takzvaného trophy huntingu znásobil, což přičítá tomu, že bohatí lovci rádi přispívají ke konzervaci živočišných druhů. Koneckonců, chtějí tato zvířata lovit i v budoucnosti, takže jsou spokojeni, pokud je jich dostatek.

Možná zvláštní přístup George nijak nekritizuje a využívá ho ve svůj prospěch. Nejnověji se dostal pod palbu kritiky v rodném Rusku poté, co náhodní uživatelé našli na jeho webové stránce fotografie malých dětí se zbraněmi v rukou a mrtvými zvířaty.

Ragozin byl obviněn z toho, že už malé děti inspiruje k zabíjení zvířat, ale on oponuje a nesouhlasí. V Africe už dokonce založil i vlastní zoologickou zahradu na pozemku větším než rozloha moskevské zoologické zahrady, a kdyby neumožňoval bohatým lidem zabíjet vzácná zvířata, možná by se mohl opravdu označovat za zachránce živočišných druhů.

Domů
Sdílet
Diskuse