Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2018 13:55
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Přestane lidstvo uklízet? Inženýři vyvíjejí robota, který dokáže urovnat a uklidit oblečení nebo boty

TECH ÚKLID
Uložit Uložené

Vysvobození všech chronických nepořádníků. Tihle roboti se učí uklízet a nejsou líní.

Výzkumníci z Massachusettského technologického institutu pracují na výborném vynálezu, který by dokázal ulehčit práci nejednomu člověku, který je unaven každodenním úklidem svých věcí na to správné místo. 

Vyvíjí totiž robota schopného uklízet. Pomocí robotické paže bude moci uchopovat různý nepořádek, urovnávat ho a ukládat kam patří. Zatím je všechno zkoušeno v laboratorních podmínkách, ale vypadá to víc než dobře. 

Současní roboti z továren a montoven jsou schopni vykonávat různé úkoly, co jim však chybí, je cit pro prostou improvizaci a autonomní učení se nových věcí. Toto chování má nový projekt změnit a vylepšit.

Robot tak bude schopen rozpoznat páry bot, různé kusy oblečení, nádobí v kuchyni a podobně. Pro inženýry je důležité, aby robot uměl tyto předměty správně uchopovat.

„Chceme, aby se roboti sami naučili vizuálně rozpoznat celou škálu předmětů, které jsou užitečné různé běžné činnosti,“ uvedl Pete Florence, spoluautor projektu. 

Projekt vědci představí už tento říjen na švýcarské konferenci Conference on Robot Learning

Domů
Sdílet
Diskuse