Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2018 10:38
Čas čtení 0:00
Sona O.

Pokud se lidstvo nevzpamatuje, za 12 let přijde globální katastrofa. Oteplování naráží na kritické hodnoty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Globální oteplování dosáhne do roku 2030 zlomového bodu.

Třídíš odpadky, nepoužíváš plasty, jezdíš na kole a záleží ti na osudu naší planety? Možná přišel čas upozorňovat na problémy radikálnější cestou. Odborníci totiž bijí na poplach a tvrdí, že lidstvo čeká kritický moment už za 12 let.

V roce 2030 se naše planeta může oteplit natolik, že se tomu už nebude dát nijak zabránit. Čekala by nás tak jedna katastrofa za druhou.

Od před-industriální éry se Země zatím oteplila o 1 stupeň. Už to přináší závažné problémy plné extrémního počasí, dešťů, záplav ale i sucha a požárů. Pokud by se teplota zvýšila jen o půl stupně, mohlo by to spustit lavinu enviromentálních neštěstí, která již nebudeme schopni zastavit.

Pokud se lidstvo nevzpamatuje, za 12 let přijde globální katastrofa. Oteplování naráží na kritické hodnoty
Zdroj: maxpixel.net

Na základě dnešních měření emisí oxidu uhličitého, který patří mezi největší znečišťovatele ovzduší, lidstvo narazí na kritický bod již v roce 2030. To samozřejmě platí, pokud se nic nezmění. Stále existuje cesta zpět, ale může jít o poslední možnost.

Pokud se lidstvo nevzpamatuje, za 12 let přijde globální katastrofa. Oteplování naráží na kritické hodnoty
Zdroj: pixabay.com

„Prostor, abychom udrželi oteplení pod 1,5 stupně Celsia, se rychle uzavírá, a současný slib o emisích, kterému se zavázaly země podepsané pod Pařížskou dohodou, nám k dosažení tohoto cíle nepomáhá,“ říká Andrew King, lektor klimatické vědy na univerzitě v Melbourne pro CNN.

Pokud dojde k nejhoršímu, naši společnost čekají ještě závažnější období sucha, která zapříčiní požáry, znehodnotí úrodu a odříznou mnoho lidí od přísunu pitné vody. Na jiných místech přijdou zase extrémní deště a záplavy. Trpět budou stovky milionů lidí po celém světě.

V Evropě stoupnou horka v létě v průměru o 3 stupně Celsia. Nejhůře však budou zasaženy země na jižní hemisféře.

Pokud se lidstvo nevzpamatuje, za 12 let přijde globální katastrofa. Oteplování naráží na kritické hodnoty
Zdroj: NASA

Přibližně 70–90 procent korálových útesů vyhyne, včetně Velkého bariérového útesu v Austrálii.

„Je to znepokojující, protože víme, že oteplení přinese velké množství problémů jako více extrémně teplých dní a horká léta, zvýší se hladiny oceánů, pro mnohé oblasti to zase bude znamenat více srážek a také delší období sucha,“ vyjádřil se Andrew King.

Pokud bychom si chtěli být jisti, že takové pohromě zabráníme, museli bychom snížit hodnoty emisí CO2 o 45 procent ve srovnání s rokem 2010 a do roku 2050 je musíme absolutně omezit. Na nulu.

„Každý malý nárůst v teplotě je důležitý, zejména v případě, že nárůst o 1,5 stupně znamená dlouhotrvající a nezvratné změny jako například ztrátu některých ekosystémů,“ upozorňuje.

Zatím je vše v našich rukou, ale pokud se lidstvo nevzpamatuje okamžitě, můžeme čelit problémům, které již nebudeme schopni zvrátit.

Domů
Sdílet
Diskuse