Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2018 15:20
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Škoda ukazuje stylový Kodiaq GT a odhaluje nové jméno nástupce modelu Rapid. Felicia to nebude

TECH
Uložit Uložené

Česká automobilová rodina se už brzy rozroste.

Už nejednou jsme vás informovali, že se Škoda chystá své portfolio rozšířit o další SUV, kterým má být stylovější verze oblíbeného modelu Kodiaq. Pro úplnost, novinka ponese název Kodiaq GT, přičemž má jít o vůbec první SUV-kupé z dílny mladoboleslavské automobilky.

To, že škodovka chystá další novinku, nám v těchto hodinách potvrdila samotná značka, jelikož na světlo světa vypustila první oficiální náčrty. Jejich podstatou je designový návrh SUV, které má posílit image značky. Jak můžete vidět níže, v porovnání s klasickým Kodiaqem se gró změn odehraje v zadní části, která dostane značně sportovnější nádech. Může za to rychleji klesající linie střechy, jakož i zajímavěji tvarované páté dveře, koncová světla, a dokonce i viditelnější výfuky.

Škoda ukazuje stylový Kodiaq GT a odhaluje nové jméno nástupce modelu Rapid. Felicia to nebude
Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Tvar karoserie už v podstatě odráží budoucí produkční verzi, otázkou jsou však nejen zmiňované koncovky výfuků, ale i nápis Škoda uprostřed. Tento designový prvek dostane i nástupce modelu Rapid, je tedy dost pravděpodobné, že ho uvidíme v sériové podobě i zde.

Bohužel, na našem trhu se Kodiaq GT neukáže. Alespoň ne v brzké době. Jak uvádí Škoda, Kodiaq GT je určen výhradně pro čínský trh, kde se má stát zároveň vlajkovou lodí značky. V Číně tak bude český výrobce automobilů nabízet hned čtyři SUV – Kamiq, Karoq, Kodiaq a Kodiaq GT.

To, zda se dočkáme GT verze i v Evropě, je sporné. Na jednu stranu je to trochu nepochopitelné, vždyť SUV zažívají na evropském trhu obrovský boom, podotknout však musíme, že z Činy se i v případě Škody stává majoritní trh značky. Každá čtvrtá vyrobena škodovka končí v rukou čínských zákazníků.

Škoda ukazuje stylový Kodiaq GT a odhaluje nové jméno nástupce modelu Rapid. Felicia to nebude
Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Spolu s návrhem modelu Kodiaq GT nám Škoda zároveň představuje nové jméno nástupce Rapidu. V oficiální tiskové zprávě se dozvídáme, že zcela nový zástupce nižší střední třídy ponese název Scala. Představený bude ještě letos, přičemž už i samotný název má předznamenávat nemalé ambice – slovo „scala“ pochází z latinského výrazu schody nebo žebřík, což má pro značku symbolizovat velký krok vpřed.

Škoda ukazuje stylový Kodiaq GT a odhaluje nové jméno nástupce modelu Rapid. Felicia to nebude
Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Dosavadní Rapid byl totiž někde na rozcestí – byl o něco větší než Fabia, ale zároveň nešlo o plnohodnotného zástupce nižší střední, tedy kompaktní třídy, kde by dokázal konkurovat vozům jako Astra, Golf, i30 či Focus. To se má však v sklonku několika týdnů změnit.

Nejenže se Rapid stane minulostí, ale jeho nástupce bude podle vyjádření automobilky zastupovat jádro kompaktní třídy s tou nejmodernější technikou. Více informací zatím neznáme. Víme však, že kromě nárůstu rozměrů můžeme očekávat karoserii hatchback, které už nebude sekundovat provedení sedan. Náznak sériové verze jsme viděli na autosalonu v Paříži.

Domů
Sdílet
Diskuse