Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2018 12:10
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Muslima by v rodině tolerovalo 12 procent Čechů. Polovina by nepřijala ani žida

ZAJÍMAVOSTI NÁBOŽENSTVÍ
Uložit Uložené

V Evropě opět vystupujeme z řady.

Většina Čechů by nechtěla mít v rodině muslima. Vyplývá to z výzkumu organizace Pew Research Center, která zkoumala postoje evropských národů ke kulturním a náboženským otázkám. Náboženská menšina, která v Česku tvoří přibližně 0,2 % procenta obyvatel, je u nás vnímána natolik negativně, že by muslima v rodině tolerovalo pouhých 12 % Čechů.

Nejde ale jen o záležitost starších generací ovlivněných šířením strachu ve společnosti. Stejný odmítavý postoj zaujímají i mladí Češi ve věku 18–34 let. Muslima by přijalo jen 16 % z nich.

Na mapě Evropy tak výrazně vystupujeme z řady a méně tolerantní vůči této menšině jsou už jen v Arménii. Daleko tolerantnější jsou i naši slovenští sousedé – 53 % z nich by muslima v rodině přijalo. 

Muslima by v rodině tolerovalo 12 procent Čechů. Polovina by nepřijala ani žida

Antisemitismus u Čechů není věcí minulosti

Nicméně, v Češích je i dnes zakořeněn antisemitismus. Židovská menšina v České republice sice tvoří pouhých 0,04 % obyvatelstva, ale člen rodiny s židovským vyznáním by vadil 49 % Čechů. Opět jsme tak méně tolerantní než Slováci. Žida v rodině by přijalo 73 % z nich. 

Doporučeno
Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku 19. února 2024 8:00

Největší mírou tolerance se vykazují Portugalci, kterým by ve většině případů nevadil v rodině ani muslim, ani žid. Konkrétně 70 % Portugalců by do rodiny přijalo muslima a 73 % by přijalo žida. 

Studie dále zkoumala vztah národů k náboženství. V existenci Boha věří 29 % z nás, ale náboženství je důležité jen pro 7 % oslovených Čechů. Na evropském kontinentu je podle výzkumu nejvíce nábožensky založená Gruzie – v Boha zde věří 99 % občanů. Vraťme se ale ještě k Čechům. Ukázalo se, že 43 % z nás věří v osud a 23 % v reinkarnaci. 

Muslima by v rodině tolerovalo 12 procent Čechů. Polovina by nepřijala ani žida

Tolerance ne, hrdost ano

Dalším tématem byla hrdost k vlastní kultuře. Češi jsou v tomto ohledu velmi konzervativní a 95 % z nás požaduje, aby případní spoluobčané ovládali národní jazyk. S tvrzením „náš národ není perfektní, ale naše kultura je lepší než ostatní“ souhlasilo 55 % dotázaných Čechů. Výrazně méně s tímto tvrzením souhlasí lidé na západ od nás a ve Skandinávii. Ve Španělsku souhlasilo 20 % a ve Švédsku 26 % občanů.

Muslima by v rodině tolerovalo 12 procent Čechů. Polovina by nepřijala ani žida

Na závěr ale výzkum přinesl i jednu pozitivní věc, na kterou můžeme být pyšni. A tou je naše tolerance vůči sexuálním menšinám. V této otázce vyčnívá oproti ostatním národům bývalého východního bloku a stavíme se po bok Západu.

Manželství gayům a lesbám by totiž dopřálo 65 % z nás. Slováci jsou v tomto méně tolerantní a manželství homosexuálním párům by povolilo jen 47 % z nich, dalších 47 % je proti a zbytek neví.

Domů
Sdílet
Diskuse