Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2018 13:24
Čas čtení 0:00
Sona O.

Vědci pod Antarktidou objevili ztracený kontinent

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ne, nejde o bájnou Atlantidu.

O Antarktidě toho zatím mnoho nevíme, ačkoli jsme na tento nehostinný ledový kontinent už poslali nespočet výprav. Věčný sníh a kry, které ho obklopují, skrývají pod povrchem mnohá tajemství. Některá z nich jsou nám už dávno známá, ale mnohá zůstávají zahalená jakousi ledovou mystérií. Lidstvo čekalo velmi dlouho na to, než naše technologii budou schopny prozkoumat jižní pól do detailů, a konečně se jim to podařilo.

Evropská kosmická agentura sestrojila satelit s názvem Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer, jehož úkolem bylo během let 2009 až 2013 mapovat gravitační pole Země. Vědce zajímalo zejména to, jak rychle se měnila akcelerace gravitace a jaké existují rozdíly mezi vertikálním a horizontálním působením gravitačního pole.

Vědci pod Antarktidou objevili ztracený kontinent
Zdroj: ESA James Vaughan Photo

Spolu s údaji o seismické aktivitě byli schopni poskládat 3D model tektonických vrstev Země.

„Tyto gravitační obrázky přinášejí revoluci v našich znalostech o nejméně prozkoumaném kontinentu na Zemi, Antarktidě,“ vyjádřil se spoluautor studie Fausto Ferraccioli.

Díky nové technologii dokázali odhalit zbytky prehistorických kontinentů nacházejících se pod ledem Antarktidy.

„Ve východní Antarktidě vidíme vzrušující mozaiku geologických vlastností, které odkrývají fundamentální podobnosti a rozdíly mezi kůrou pod Antarktidou a jinými kontinenty, ke kterým se připojila před 160 miliony let,“ objasnil Ferraccioli.

Vědci pod Antarktidou objevili ztracený kontinent
Zdroj: ESA

Výzkum rovněž ukázal rozdíly mezi východní a západní Antarktidou. Západní část má značně tenčí kůru i litosférickou desku, zatímco východní, která je tvořena hornatými oblastmi a starověkými skalnatými zónami zemské kůry, známými jako kratóny, je mnohem tlustší.

Kratóny jsou nejstaršími částmi jádra zemské litosféry a dokáží poskytnout mnohé informace o nejdávnější historii naší planety. Velmi podobné úkazy vědci pozorovali i v Austrálii či v Indii, se kterými Antarktida sousedila.

Domů
Sdílet
Diskuse