Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
adidas
21. prosince 2018 12:08
Čas čtení 0:00
Zuzana Franova

Ultra Boost revoluce je tady! adidas v Paříži odhalil dlouho očekávanou novinku na rok 2019

MÓDA ADIDAS
Uložit Uložené

13. prosince adidas v Paříži představil Ultra Boost 19 a Refresher byl při tom! Večer ve znamení laserově červené přinesl přednášky designérů, debaty a testování nových tenisek. Jsou jiné, jsou lepší a během pár hodin byly vyprodané.

Když si v květnu 2015 Kanye West obul triple white Ultra Boosty na svou show během galavečera Billboard Music Awards, z běžecké tenisky se ze dne na den stala módní ikona. Bylo to něco nevídaného. Běžně se ze sportovních tenisek po určité době stávají volnočasové kousky, nicméně obvykle to trvá několik let, klidně i celé desetiletí. 

Zmínit můžeme například basketbalové Superstar nebo tenisové Stan Smith. Ultra Boosty byly v tomto výjimečné. Raketově vystřelily na vrchol oblíbenosti, kde setrvávají dodnes.

ULTRABOOST 19: adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú revolúciu
ULTRABOOST 19: adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú revolúciu Zdroj: Hypebeast

V posledních letech jsme se dočkali menších evolučních úprav ve verzích 1.0 až 4.0, ale na revoluční nový model jsme si museli počkat téměř čtyři roky.

Ultra Boost revolúcia je tu! adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú novinku na 2019
Ultra Boost revolúcia je tu! adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú novinku na 2019 Zdroj: Peter Kovo Kováč / 1000sneakers.com

Za místo odhalení byla zvolena Paříž. Trochu jsme se obávali aktuálních protestů a stávek, ale přivítal nás klid a slunečné počasí. Po příjezdu nás na hotelovém pokoji čekala komplet adidas běžecká výbava včetně tenisek. Bohužel to byly „jen“ Ultra Boost 4.0, a tak jsme si na novinku museli počkat do večera.

Doporučeno
Kontroverze spojené se značkou Adidas. Víš, co se skrývá za oblečením a botami s ikonickými třemi pruhy? Kontroverze spojené se značkou Adidas. Víš, co se skrývá za oblečením a botami s ikonickými třemi pruhy? 6. června 2023 8:30

Spolu s ostatními influencery, médii a zástupci obchodů nás převezli do garážového domu v centru Paříže. Už při příjezdu bylo jasné, že OG barva „Laser Red“ nás bude provázet během celého večera. Prostoru dominovala instalace ukazující celý historický vývoj Ultra Boostů. Nás však zajímalo jediné. Hned jsme se přesunuli k vystaveným novým modelům a chopili se šance si tenisky poprvé vyzkoušet. Zde jsou naše první dojmy:

Ultra Boost revolúcia je tu! adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú novinku na 2019
Ultra Boost revolúcia je tu! adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú novinku na 2019 Zdroj: Peter Kovo Kováč / 1000sneakers.com
  • Primeknit 360

Ultra Boost 19 jsou znatelně lehčí, a to hlavně kvůli novému svršku. Bezešvý, nový Primeknit 360 vznikl na speciálním 3D tkacím stroji a je z jednoho kusu. V některých místech, kde je potřeba zpevnění, je hrubší a pevnější. Tam, kde se má chodidlo naopak hýbat, je volnější. Za nás vynikající pocit po obutí. Tak jako u předešlých modelů, doporučujeme kupovat o půl čísla větší, než je tvá obvyklá velikost.

  • Optimalizovaný Boost

I Boost prošel vylepšením. Je ho o 20 % více, což znamená zlepšenou návratnost energie, ale je lehčí.

  • Torsion Spring

Torsion System je často zmiňovaná technologie, ale málokdo ví, co je to zač. Jde o komponent uvnitř mezipodešve, který zabezpečuje, že podrážka je dostatečně flexibilní v přední části, ale zároveň limituje laterální pohyb ve střední části, aby sis nevyvrtl kotník. Ultra Boost 19 dostal vylepšenou verzi, a tak perfektně drží pohyb nohy v jejím přirozeném rozsahu.

  • 3D konstrukce paty

Asi největší vizuální změnou prošel stabilizátor paty. Typický robustní díl nahradil odlehčený 3D stabilizátor.

ULTRABOOST 19: adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú revolúciu
ULTRABOOST 19: adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú revolúciu Zdroj: adidas

Po vizuální prohlídce a potěžkání následovalo testování na běžícím pásu. Tenisky příjemně seděly na noze, byly stabilnější než předešlé modely a opravdu o poznání lehčí.

Doporučeno
Dva němečtí bratři se pohádali a vznikly tak dvě nejslavnější sportovní značky Dva němečtí bratři se pohádali a vznikly tak dvě nejslavnější sportovní značky 3. dubna 2023 11:15

Během krátké přednášky jsme se dozvěděli, že na tvůrčím procesu adidas spolupracoval s přibližně 4000 sportovci. Co nás asi nejvíc překvapilo, bylo, že Ultra Boost 19 se skládá pouze ze 4 hlavních komponentů. Designérům se podařilo z původních 17 dílů vybrat jen ty opravdu podstatné. Do jejich zlepšení pak investovaly nejvíce energie a my si myslíme, že výsledek stojí za to!

Ultra Boost revolúcia je tu! adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú novinku na 2019
Ultra Boost revolúcia je tu! adidas v Paríži odhalil dlho očakávanú novinku na 2019 Zdroj: Peter Kovo Kováč / 1000sneakers.com

Na závěr večera jsme dostali ještě možnost vyzpovídat Kate Woods, Senior Director Running z adidasu.

První Ultra Boosty zažily nevídaný úspěch v lifestylové oblasti. Doufáte v podobný osud i u nového modelu?

Při vytváření Ultra Boost 19 jsme mysleli hlavně na běžce. Ať už běhají desítky kilometrů nebo s během teprve začínají, chtěli jsme jim přinést špičkovou univerzální obuv. To, zda si ji oblíbí i lifestylová komunita, necháme na nich. Doufám však, že ano.

Neplánujete tomu nějak pomoci? Dát je influencerům, tak jako Kanyemu v roce 2015?

Zajímavé je, že Kanye není náš běžecký influencer, a tak mu běžně nedáváme běžecké tenisky. Triple white Ultra Boost si tehdy vybral úplně sám, protože se mu líbily.

Co se nyní stane s původním modelem Ultra Boost?

Zůstává v naší nabídce. Budeme se snažit najít způsob, jak mohou tyto dva modely koexistovat. Jelikož UB19 je nyní technicky lepší běžecká teniska, roli klasických Ultra Boost vidíme v lifestylovém segmentu. Zaměříme se na spolupráce s různými osobnostmi či personifikaci.

V poslední době se hodně mluví o udržitelnosti. Vy spolupracujete i s Parley. Jak jsou na tom Ultra Boost 19 s recyklovanými materiály?

Všechny starší modely Ultra Boost jsou z velké části z recyklovaných vláken. Aby však model mohl mít přívlastek „Parley“, musí obsah Parley vláken dosahovat určitého procenta. Proto se jen některé jmenují Parley. Nové Ultra Boost 19 zatím nejsou z recyklovaných vláken. Jelikož jde o zcela nový typ Primeknitu, současné technologie neumožňují ušít jej z Parley vláken. Je to však jedna z našich priorit do budoucích sezón.

Doporučeno
Podzimní kampaň CCC Game Garage Playoffs představuje kultovní sportovní značky Podzimní kampaň CCC Game Garage Playoffs představuje kultovní sportovní značky 13. září 2022 11:17

Druhý den nás ještě čekal společný ranní běh ulicemi Paříže v těch „starých“ Ultra Boostech. Bylo to fajn, ale když už jednou poznáte něco lepšího, je těžké si zvykat na něco jiného.

Proto se už těšíme na další releasy v lednu, které budou také velmi limitované. Většího dropu se dočkáme až 21. února, kdy je naplánováno oficiální uvedení na trh. Maloobchodní cena bude stejná jako pro Laser Red, a to 4 799 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse