Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. prosince 2018 17:51
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Díru v ruském modulu Mezinárodní vesmírné stanice pravděpodobně někdo vyvrtal schválně

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Díra na ISS prý byla vyvrtána naschvál.

Na přelomu letošního srpna a září řešily posádky na Mezinárodní vesmírné stanici pořádný problém. Ve stanici znenadání objevili díru, kterou bylo potřeba velmi rychle utěsnit, jinak by za 18 dní přišli o všechen vzduch na ISS. Astronaut Alexander Gerst ji proto pohotově zakryl prstem, než se vymyslelo lepší řešení.

Poslední 4 měsíce se předpokládalo, že za vším stál miniaturní meteorit, který do stanice vrazil, ale jak ukázalo podrobné vyšetřování v ruském modulu – konkrétně v části Sojuz, kde se díra nacházela – díru má na svědomí člověk.

Podle kosmonauta Sergeje Prokopjeva, který z vnější strany stanice poškození zkoumal, existují dvě teorie. Podle první to udělal člen posádky ve vesmíru, což každý odmítá, podle druhé je vinen pracovník v ruské firmě Energia, která se o modul stará.

Druhá teorie je nejpravděpodobnější, DailyMail má totiž informace o tom, že šlo o záměrný krok a viník už byl identifikován. Jejich jiný zdroj však zase tvrdí, že jde jen o chybu dělníka, který díru místo nahlášení pouze zalepil a po měsících ve vesmíru obal povolil.

Dieru v ruskom module ISS pravdepodobne niekto vyvŕtal úmyselne
Dieru v ruskom module ISS pravdepodobne niekto vyvŕtal úmyselne Zdroj: ascsca
Domů
Sdílet
Diskuse