Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2019 11:37
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Když byla v Rusku krize, učitele platili lahvemi vodky. Mohli přijmout alkohol, jinak by odešli s prázdnýma rukama

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Nebyly peníze na platy, tak se učitelé museli spokojit s alkoholem.

Zoufalé situace vyžadují zoufalé činy. I když nejde o žádnou novou informaci, většina z nás ji zřejmě nikdy neslyšela. Na populární facebookové stránce Slavorum, kde se můžeš zasmát stereotypům ze světa slovanských národů, se před pár dny objevila fotografie učitelek, které seděly v lavicích a měly před sebou naskládané lahve vodky.

Nad obrázkem byl umístěn text o tom, jak během finanční krize před dvaceti let museli v Rusku vyplácet učitelky právě vodkou místo peněz. Na první pohled neuvěřitelný příběh se však skutečně stal, o čemž existují záznamy rovnou z BBC.

Na BBC se 22. září 1998 objevil článek, který stručným nadpisem čtenářům vysvětlil, že byli učitelé vyplaceni pomocí vodky. Situace se odehrála na Sibiři v oblasti Majma v Altajské republice, kde v té době státní úřady neměly téměř žádné peníze na to, aby zajistily plynulý chod několika institucí včetně škol.

Článek ze září popisoval, jak velká část učitelů nedostala své výplaty od února či března, a tak se protestovalo či stávkovalo. Altajská republika nakonec v srpnu zajistila dodatečné peníze od ruské vlády, ale než přišly na účet státních orgánů, chvíli to trvalo.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Učitelé proto byli namísto peněz odměněni 15 lahvemi vodky. Alkohol mohli alespoň prodat sousedům či známým. Původní plány dokonce počítaly s tím, že učitelé dostanou místo peněz toaletní papír či doplňky z pohřebnictví.

Jak se píše v článku, v září roku 1998 Altajská republika dlužila svým učitelům dohromady více než 54 milionů rublů (18,5 milionu korun). Těžká finanční situace neovlivňovala pouze vzdělávací instituce, ale i fabriky či státní úřady. Vtipně, ale zároveň smutně vyznívá fakt, že ostatním pracovníkům byly v rámci výplaty nabídnuty kola, zelí či podprsenky.

Domů
Sdílet
Diskuse