Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2019 v 17:53
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Kominík: Šikovný chlap dokáže vydělat 130 tisíc korun, v komíně jsem našel už i zdechliny (Rozhovor)

Kominík: Šikovný chlap dokáže vydělat 130 tisíc korun, v komíně jsem našel už i zdechliny (Rozhovor)
REFRESHER
Uložit Uložené

Juraj má týdny, kdy odpracoval i 14 hodin denně.

V posledních měsících ti přinášíme články o zaměstnáních, které určitě znáš, ale často nad nimi nepřemýšlíš. Například takový Ladislav pracuje v pohřebnictví a právě on je ten, kdo zajistí, aby bylo o zesnulého postaráno s úctou. Dnes ti prostřednictvím rozhovoru přiblížíme další zajímavou práci.

Juraj Šrámek je mladý 26letý kominík ze Slovenska. Mnozí toto zaměstnání známe ještě ze školních a předškolních dob. Muž s černou čepicí, celý v černém a v ruce má kartáč na čištění. „V černém sice chodíme a i jsme špinaví, ale metody čištění jsou už úplně jinde. Většinou chodím v montérkách, občas používám masku.“ 

Doporučeno
Ladislav myje mrtvoly: Čistil jsem i 2 roky rozložené tělo plné červů a hniloby. Dívat se mrtvým do očí je hrozný pocit Ladislav myje mrtvoly: Čistil jsem i 2 roky rozložené tělo plné červů a hniloby. Dívat se mrtvým do očí je hrozný pocit 18. února 2019 v 13:46

Denně odpracuje i 12 hodin a v komíně už našel leccos. „Od bot přes skleněné láhve až po menší ptáky. Například sovy hledají spáry, kde by se schovaly. Když se schovají do komína, nedokáží už odtamtud uletět,“ říká Juraj.

Co se v rozhovoru s Jurajem dozvíš:

  • Jak vypadá práce kominíka;
  • co nejvtipnějšího se mu v posledních týdnech stalo;
  • co všechno už našel v komíně;
  • zda lidem přináší štěstí a proč mu volávají staré dámy;
  • kolik si dokáže vydělat šikovný kominík.

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 500 000 eur, v komíne som našiel aj zdochliny (Rozhovor)
Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 500 000 eur, v komíne som našiel aj zdochliny (Rozhovor) Zdroj: www.kominik.sk

Co je úkolem kominíka? 

Já jsem spíše „novodobější“ kominík, chodím spíše komíny opravovat. Hlavně ty starší odcházejí skoro všechny – buď je frézujeme či vložkujeme, nebo je rovnou bouráme a stavíme nové. Prací kominíka je také komíny čistit, to zřejmě není žádné překvapení. Tomu se věnuji také.

Jak se mladý kluk dostane k předělávání a čištění komínů?

Jeden kamarád mě doporučil do kominické firmy, tak jsem to zkusil. Začalo mě to bavit, uchytil jsem se a už to šlo samo. Po čase jsem se osamostatnil a dnes už čtvrtý rok pracuji sám.

Jak vypadá den kominíka?

Záleží na tom, co je v ten den naplánované. Zda jdeme komín bourat, zdít, čistit, nebo je plánována jen prohlídka. Když se nasbírá více zákazníků, kteří potřebují komín vyčistit, tak celý den čistím. Když se zákazník zas chystá předělávat starý komín, dohodne se prohlídka, práce se nacení a následně si dohodneme termín. Udělat komín trvá celý den, záleží na složitosti. Večer chci mít práci vždy hotovou, abych lidi neomezoval a mohli na noc zatopit.

Doporučeno
Pátrali jsme, jak žijí lidé bez domova na východě Slovenska a narazili jsme na les, kam se chodí za sexem Pátrali jsme, jak žijí lidé bez domova na východě Slovenska a narazili jsme na les, kam se chodí za sexem 13. září 2019 v 14:53

Cena se pohybuje od 20 tisíc korun výše. U těch nejdražších se bavíme i o komíně za více než 2,5 milionu korun.

Takže, pokud se mi zdá, že mám problém s komínem, stačí ti jen zavolat.

Ano. Dohodneme si obhlídku, přijdu a zjistím, kolik materiálu bude potřeba. Dělám pouze s drahým a kvalitním materiálem s 25letou zárukou původem z Německa. Následně, po obhlídce a spočítání nákladů, bych ti poslal cenovou nabídku. Po odsouhlasení objednám zboží a dohodnu se s tebou, kdy ti vyhovuje, abych přišel. Pokud bys chtěl komín pouze vyčistit, tak mi jen zavoláš a podle mého pracovního kalendáře si dohodneme termín. V takovém případě obhlídku nedělám, jen přijdu a vyčistím.

Kolik stojí nový komín, resp. kompletní služba?

To je těžké říct. Záleží od průměru, délky komína, jaký komín potřebuješ – někdo má totiž krb, někdo ústřední topení. Každá pec má jiné nároky. Podle toho se odvíjí cena, pohybuje se od 20 tisíc korun výše. U těch nejdražších se bavíme i o komíně za více než 2,5 milionu korun. Na běžný domek to vychází tak na 26 až 31 tisíc korun podle toho, jaké komponenty se zvolí. Vyčištění stojí přibližně 500 až 800 korun, také záleží na druhu komína. Lokalita hraje důležitou roli – v Ružomberku jsou samozřejmě nižší ceny ve srovnání třeba s Bratislavou.

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 eur, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor)
Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 eur, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor) Zdroj: Súkromný archív Juraja Šrámeka

Jak to máš se zákazníky? Ve kterém ročním období tě potřebují nejvíce?

Pořád (smích). Nejhorší je to na podzim, respektive září, říjen, listopad a prosinec. Tehdy funguji nonstop, to je top sezóna. Tím, že si mladí kupují starší domky, je té práce o něco více.

Stává se, že se lidé probudí na poslední chvíli a pak narychlo shánějí kominíka?

Ano, běžně to tak je. Zavolají a chtějí, abych druhý den přišel a všechno udělal.

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 500 000 eur, v komíne som našiel aj zdochliny (Rozhovor)
Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 500 000 eur, v komíne som našiel aj zdochliny (Rozhovor) Zdroj: Súkromný archív Juraja Šrámeka

Účtuješ si expresní služby?

Ne. To se asi ani nedá. Oprava má určitý proces a nedá se to takto narychlo.

Kolik komínů za rok se ti podaří udělat?

Těžko to generalizovat. Jeden rok je silnější, druhý slabší. Záleží také na typu služby. Dejme tomu, že přibližně 150 komínů ročně. Co se týče čištění, běžně stihnu očistit i 20 komínů za den. Všechno to záleží od kominíka, čemu se více věnuje.

Jak se o kominíkovi člověk dozví?

Mám vlastní webovou stránku, vlastní facebookovou stránku. Občas dávám reklamy na internetu či do novin, udělal jsem reprezentativní video. Většina zákazníků pochází z inzerátu z novin a z internetu. Samozřejmě, dobré jméno se šíří rychle. Když jsou zákazníci spokojeni s mou prací, dohodí mi další lidi. Snažím se proto o to víc, abych měl více práce.

Doporučeno
Mafián Reichel: Když jsem vešel do místnosti, gangsteři mu řezali hlavu Mafián Reichel: Když jsem vešel do místnosti, gangsteři mu řezali hlavu 28. července 2019 v 14:48

Při takových manuálnějších pracích lidé ze slušnosti nabízejí alkohol. Stává se ti to?

Jasné, běžně. Jelikož jsem v práci, slušně odmítnu. To by na střeše musela být pořádná kosa, abych něco vypil (smích). Pokud bych mimo práci pil, zbytečně by mě to zdržovalo. Mým cílem je práci udělat co nejdříve. I bez toho to dlouho trvá, končím většinou večer nebo v noci. Pokud bych jeden komín dělal dva dny, bylo by to pro mě ekonomicky nevýhodné.

Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 eur, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor)
Kominár Juraj: Šikovný chlap vie zarobiť 5 000 eur, v komíne som našiel už aj zdochliny (Rozhovor) Zdroj: Súkromný archív Juraja Šrámeka

U menších podnikatelů lidé zkoušejí práci bez dokladu. Máš s tím zkušenosti?

Nuže, zkoušejí to téměř všichni zákazníci. Myslí si, že se to dá jednoduše a není to problém. Když však jednou oficiálně koupím materiál, tak ho musím oficiálně předat i zákazníkovi.

Dokáží se na tebe zákazníci kvůli tomuto naštvat?

Ano. Přiznám se, hodně zakázek mi odešlo právě kvůli tomuto. Našli si někoho jiného, kdo jim na to kývl. To už je na svědomí každého z nás, jak se zachová. Navíc u mě mají zákazníci jistotu, že budou mít komín hotový z prvotřídního materiálu. Lidé se nechají oklamat pro lákavou nabídku a toho profesionálního kominíka si nakonec tak či tak zavolají (potřebují ho zkontrolovat, nebo se něco pokazí). Já se snažím komín udělat tak, abych se k němu již nemusel vracet.

Doporučeno
Bestiální vrah Roubal svazoval své oběti, aby se pomalu dusily vlastní vahou. Tělo muže nechal rozežrat v odpadní jímce Bestiální vrah Roubal svazoval své oběti, aby se pomalu dusily vlastní vahou. Tělo muže nechal rozežrat v odpadní jímce 23. července 2019 v 11:48

Dělají si lidé komíny na koleně?

Ano, je mnoho snílků. Svařují doma s tím, že nerez jako nerez. Dávají si do komínů cokoli, no takové komíny nedostanou papír, že to bylo kominíkem schváleno. Při rekonstrukcích, jaké děláme my, je to velký zásah do komína a potřebuješ, aby to přišel zkontrolovat revizní technik a odsouhlasil komín. Musí mít štítky, certifikáty. Když to nemáš, nedostaneš revizní zprávu a nemůžeš kolaudovat nový dům. Později, pokud by se nedej bože něco stalo, ti pojišťovna nemusí nic proplatit.

Pokud se setkám už na první pohled s arogantním zákazníkem, hned ho odmítnu. Lidem chodím pomáhat, nepotřebuji problémy.

Kolik člověk ušetří, když vše dělá na vlastní pěst?

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co ti doma může způsobit problematický komín;
  • kolik dokáže měsíčně vydělat šikovný kominík;
  • jakého finančního obratu dosahují velké kominické firmy;
  • jaká konkurence panuje mezi kominíky;
  • jaké sexuální narážky mají starší dámy.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 64060 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: PPV kód na Oktagon 61 , Pizza v Oggi ZDARMA nebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse