Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2019 10:49
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědci z Harvardu navrhují omezit sluneční paprsky dopadající na Zemi, aby zabránili globálnímu oteplování

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zachránit nás mají aerosoly rozprášené ve vzduchu.

Globální oteplování má na naši planetu závažné důsledky, a jelikož se emise nedaří snižovat podle plánu, je načase začít hledat jiná řešení, jak naši planetu zachránit. Vědci z Harvardu přišli se zajímavou studií o tom, že pokud si problém nedokážeme vyřešit na Zemi, musíme do něj zapojit i Slunce.

Samozřejmě, sluneční záření naši planetu neustále ohřívá a vědci vypočítali, že pokud záření trošku zatemníme, planeta nepatrně ochladne a globální oteplování se zpomalí.

Před Slunce však vědci nechtějí budovat žádný štít. Tvrdí, že postačí vypuštění aerosolů do atmosféry, konkrétně do stratosféry. Aerosoly jsou plyny, které v sobě obsahují obrovské množství miniaturních kapiček – nejznámějším aerosolem, který znáš, je mlha.

Tyto kapičky by měli zvládnout odrazit část slunečního záření zpět ke Slunci a vytvořit tak jakési chemické sluneční brýle. Světla na Zemi by přitom neubylo a správné množství aerosolů by globální oteplování mohlo zastavit. Přece jen však jde o umělý zásah do zemské atmosféry, který si už našel i své odpůrce.

Vedci z Harvardu navrhujú obmedziť slnečné lúče prichádzajúce na Zem, aby sa zabránilo globálnemu otepľovaniu
Vedci z Harvardu navrhujú obmedziť slnečné lúče prichádzajúce na Zem, aby sa zabránilo globálnemu otepľovaniu
Domů
Sdílet
Diskuse