Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2019 10:13
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Téměř 2letá holčička na veganské dietě vážila pouze 5 kilogramů. Krmili ji kousky banánů či tofu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Celý dobu nepomysleli na to, že jejich malé dítě potřebuje hodnotnější výživu.

Manželský pár ze Sydney svou malou dcerku, která měla jen 19 měsíců, téměř vyhladověl k smrti. V jejím věku vážila zanedbatelných 5 kilogramů (podobnou váhu mohou mít i robustnější novorozenci).

Jako 19měsíční neměla žádné zuby a neuměla stát. Její běžnou stravou byly kousky banánů, rýže, brambor či tofu. Z důvodu nedostatečného přísunu živin se u děvčátka vyvinula takzvaná rachitida, tedy onemocnění kostí. Její kosti byly podle lékařů tak křehké, že se mohly zlomit i při obyčejné manipulaci si dítětem.

O 19měsíční dceři nevěděli ani její sousedé a do nemocnice ji rodiče vzali až tehdy, když dostala záchvat (po porodu neměla dokonce žádné lékařské záznamy). Lékaři si mysleli, že mají před sebou 3měsíční miminko a ne téměř 2letou dívku. Rodiče do dané doby vychovávali další dvojici dětí.

Lékaři pochopitelně zavolali pracovníky sociální služby a policii. Děti jim byly odebrány a rodičům za vážné zanedbávání dítěte hrozí až 5 let vězení. Zmíněná dcera má v aktuální době 3 roky a společně s bratry žije u příbuzných. V současné době se u dítěte měla naopak vyvinout obezita. Radostnou zprávou ale je, že už dokáže stát, kráčet a říct přibližně 20 slov.

Podle právníka Franka Coyna byl však otec malé dcery zaneprázdněn prací a péče o dítě měla být ponechána primárně na manželku. Právě od ní měl přijít nápad na veganskou dietu. Frank Coyne tvrdí, že jeho klient nikdy nebyl vegetariánem ani veganem.

Domů
Sdílet
Diskuse