Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2019 12:22
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Rusku z permafrostu profitují lovci mamutích pozůstatků. Byznys přesahuje 50 milionů eur ročně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Jakutsku se dle odhadů ukrývá víc než 500 tisíc mamutích pozůstatků.

Roztátý permafrost v odlehlých částech Ruské federace neukrývá jen desítky tisíc let staré červy. The Guardian nyní upozorňuje, že místní úředníci z Jakutsku mají z klimatických změn stále větší obavy, protože mizící permafrost vytváří nové příležitosti pro lovce, které přitahují pozůstatky mamutů.

Trh s fosíliemi není v Rusku téměř vůbec regulován, a tak se v Jakutsku ročně vytěží pozůstatky za více než 50 milionů eur. Obrovský zájem o tyto fosílie vznikl za poslední roky v Číně.

Mamutí kly částečně vystřídaly kly slonů afrických, kteří v Číně tvořili velkou část černého trhu. Kly mamutů zesnulých před tisíci let však mnozí začali akceptovat jako etičtější alternativu pro potřeby různých obřadů a výrobu šperků.


 

V Rusku se díky roztátí permafrostu pozůstatky mamutů objevují mnohem snadněji. Stovky mužů tam chodí pracovat sezónně, a tedy za několik nálezů vydělají dostatečné množství peněz, aby mohli následující měsíce v roce odpočívat. Někteří místní podnikavci dokonce začali mamutí fosílie hledat i v těžko dostupných vodních tocích, kam vysílají potápěče.

Místní úředník odhaduje, že v Jakutsku zbývá okolo 500 tisíc tun nevytěžené mamutích fosílií. V roce 2018 přitom lovci vykopali přes 100 tun pozůstatků, a pokud to takovým tempem bude pokračovat, poškozování permafrostu může způsobit přírodní katastrofu. I proto volají úředníci i odborníci po regulaci, která je prý na stole a pracuje se jen na dolaďování detailů.

Domů
Sdílet
Diskuse