Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2019 15:40
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

V Česku se letos vysadí 55 milionů stromů

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Lesy ČR chtějí letos vysázet na území republiky vysázet 55 milionů stromů, což je o jednu pětinu víc než loni. Práce budou stát 2,4 miliardy korun.

Česko bude zase o něco zelenější. Státní podnik Lesy České republiky totiž letos plánuje vysadit alespoň 55 milionů nových stromů, což je o zhruba o jednu pětinu (9 milionů) více, než kolik jich bylo vysázeno minulý rok. 

Investice rostou

V důsledku kůrovcové kalamity je v současné době pro Lesy ČR obnova zeleně prioritní. V letošním roce se tak mají investice podniku do pěstebních prací a obnovy lesa vyšplhat až na 2,4 miliardy korun – o čtvrt miliardy více než loni. V roce 2020 by to pak měly být až 3,2 miliardy korun

Doporučeno
Studenti chtějí zbavit české lesy odpadu. Z použitého plastu staví chatky, ve kterých může kdokoli přespat (Rozhovor) Studenti chtějí zbavit české lesy odpadu. Z použitého plastu staví chatky, ve kterých může kdokoli přespat (Rozhovor) 10. srpna 2019 11:07

Je však možné, že se práce nakonec ještě o něco prodraží a stromů se letos vysadí ještě více, než kolik je aktuálně v plánu. „Pokud budou příhodné přírodní podmínky, vysadíme stromků i více, v této oblasti se šetřit nebude,“ potvrdila pro web iRozhlas mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podnik již obnovil tisíce hektarů lesa

Dle podniku se u nás nyní nachází 22 000 hektarů holin, kůrovcová těžba z toho má na svědomí celkem 16 000 hektarů. V tomto roce už stihly Lesy ČR obnovit 9 500 hektarů.

Ilustrační obrázek

V Česku se letos vysadí 55 milionů nových stromů
V Česku se letos vysadí 55 milionů nových stromů Zdroj: commons.wikimedia.org

„Kalamitní plochy obnovujeme průběžně. V oblastech, které nepatří do takzvané červené zóny vymezené opatřením obecné povahy, dodržujeme zákonnou lhůtu obnovy do dvou let po těžbě. V červené zóně, v níž současný rozsah přesahuje kapacitní možnosti smluvních partnerů, počítáme s obnovou do tří až čtyř let,“ dodává Jouklová.

Mluvčí zároveň potvrdila, že podnik zvažuje rozšíření vlastních lesních školek. Sazenice z nich totiž dosud představovaly jen velmi malé procento v poměru s celkovou výsadbou. Většinu sazenic tedy dříve zajišťovaly hlavně různé soukromé firmy, které se staraly také o pěstební a těžařské práce.

Domů
Sdílet
Diskuse