Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. září 2019 21:55
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Český astronom vyfotil vesmírnou stanici ISS nad Pardubicemi

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Petr Horálek se může pochlubit snímkem, jaký se jen tak nevidí.

Český astronom Petr Horálek si před pár dny na konto připsal velmi cenný „úlovek“. V neděli 15. září se mu totiž podařilo v úzkém pásu na Pardubicku vyfotografovat Mezinárodní vesmírnou stanici ISS během jejího přeletu přímo před Měsícem. 

Doporučeno
Na měsíci Jupiteru s nejaktivnějšími sopkami v celé sluneční soustavě vybuchne gigant jménem Loki Na měsíci Jupiteru s nejaktivnějšími sopkami v celé sluneční soustavě vybuchne gigant jménem Loki 19. září 2019 18:49

Vzácný jev se mu povedlo zachytit ve chvíli, kdy se tmavá silueta stanice na krátký okamžik promítla na zářivý Měsíc. O tom, jak náročné bylo ISS vyfotit, svědčí i slova samotného astronoma, který pro ČT24 vysvětlil, že na zmáčknutí spouště v ten správný okamžik měl zhruba jen 1,3 sekundy.

Přesně v čase 22:18:40 proto nechal velice rychle sekvenčně snímat Měsíc a jedinečný snímek byl na světě. „Na 13 snímcích se objevila postupně se sunoucí stanice před Měsícem,“ říká Horálek. Výslednou fotografii následně umístil i na své oficiální internetové stránky.

Český astronom vyfotil vesmírná stanice ISS nad Pardubicemi. Byl to jeden z mých snů, říká
Český astronom vyfotil vesmírná stanice ISS nad Pardubicemi. Byl to jeden z mých snů, říká Zdroj: Petr Horálek

Přestože se však bezesporu jedná o velmi vzácný snímek, astronom jej dle svých slov za své nejcennější dílo nepovažuje. 

„Zachytit ISS před Měsícem byl jeden z mých snů, ovšem v lepší kvalitě. Toto byl vesměs jen jakýsi první experiment, abych si ověřil, nakolik je disciplína náročná a jaké minimální vybavení je schopné už dosáhnout úspěchu. Budu se snažit dál o ještě zajímavější úlovek. Mezi ty nejcennější doposud patří záznam dopadu asteroidu na Měsíc v době jeho úplného zatmění letos 21. ledna. To se člověku jen tak nepoštěstí a je to opravdový unikát,“ uvedl Petr Horálek pro Refresher. 

Zmíněná fotografie dopadu asteroidu na Měsíc během úplného zatmění

Český astronom vyfotil vesmírná stanice ISS nad Pardubicemi. Byl to jeden z mých snů, říká
Český astronom vyfotil vesmírná stanice ISS nad Pardubicemi. Byl to jeden z mých snů, říká Zdroj: Petr Horálek

A jaký další vesmírný jev se astronom chystá zachytit příště? „Opravdu zajímavým fenoménem bude přechod Merkuru před Sluncem 11. listopadu 2019. Úkaz u nás uvidíme od půl druhé až po západ Slunce a znovu se celosvětově odehraje až v roce 2032!“ uzavírá Horálek s tím, že více bližších informací si mohou zájemci přečíst na tomto odkazu.

Domů
Sdílet
Diskuse