Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. září 2019 13:01
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Vědci objevili červa se třemi pohlavími na místě, kde nežijí téměř žádné organismy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nevídaný objev.

Na některých místech světa není téměř žádný život. Podmínky jsou tak nehostinné, že tam přežije jen máloco. Platí to i pro nejhlubší část jezera Mono Lake v Kalifornii. Kromě bakterií se tam objevují ještě krevety a mouchy.

Doporučeno
Vědci objevili vzácnou medúzu v hloubce 750 metrů pod mořem Vědci objevili vzácnou medúzu v hloubce 750 metrů pod mořem 18. září 2019 21:07

Pokud se však na místo podíváš pořádně, najdeš mikroskopické červy, kterým se zcela daří. Vědci z California Institute of Technology zjistili, že má tři pohlaví, informuje web ScienceAlert s odvoláním na Current Biology. Červ může být samec, samice nebo hermafrodit. 

Objavili červa s tromi pohlaviami na mieste, kde nežijú takmer žiadne organizmy
Objavili červa s tromi pohlaviami na mieste, kde nežijú takmer žiadne organizmy Zdroj: cell.com

Nově objevený druh hlístice se zatím jmenuje Auanema. Zajímavostí kromě tří pohlaví je i to, že dokáže přežít 500krát silnější dávku arsenu ve srovnání s člověkem. Neobvyklé také je, že oproti ostatním hlísticím rodí živé potomky. Ty totiž většinou snášejí vajíčka.

Vědci se shodují, že je to neobvyklé stvoření na neobvyklém místě. Domnívají se, že právě zmíněné vlastnosti červa udržují při životě na dně Mono Lake. „Musíme se ještě hodně naučit o tom, jak tato zvířata s 1 000 buňkami zvládají přežití v takovém extrémním prostředí,“ říká jeden z vědců Pei-Yin Shih.

Domů
Sdílet
Diskuse