Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2019 14:05
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Tato planeta by neměla existovat. Popírá totiž zavedenou teorii

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Zákoutí vesmíru vzdálená 30 světelných let vědce stále nepřestávají překvapovat.

Nedávno jsme tě informovali o objevu neutronové hvězdy, která má tak velkou vnitřní hustotu, že by téměř neměla existovat. Je totiž velmi blízko hranice, za kterou by už vnitřní gravitace celé těleso stáhla do černé díry, z níž neunikne ani odražené světlo.

CNN nyní informuje o podobném objevu celé planety. I o ní si vědci až dosud mysleli, že odporuje aktuálně známým zákonitostem vesmíru

Planetka GJ 3512b je velká přibližně jako Jupiter, ale namísto obdoby našeho Slunce obíhá kolem maličké a mnohem chladnější hvězdy, které přezdíváme i červený trpaslík. Ty sice září a hřejí také, ale přibližně deset tisíckrát méně než Slunce na naší obloze.

„Dlouho jsme spekulovali, zda se velké planety jako Jupiter nebo Saturn vůbec mohou zformovat kolem takto malých hvězd,“ říká profesor Peter Wheatley z univerzity ve Warwicku.

„Myslím, že obecný názor byl, že takové planety prostě neexistují, ačkoli malé hvězdy září velmi slabě, což komplikuje jejich zkoumání,“ doplňuje. 

GJ 3512b je od Země vzdálena přibližně 30 světelných let. Hustota maličké hvězdy kolem které krouží, je však až 270krát vyšší, díky čemuž je silnější i její gravitace. Proto obrovská planeta obíhá okolo maličké hvězdy a ne naopak, jak to je například u Země a Měsíce. 

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Tento konkrétní červený trpaslík kromě GJ 3512b hostí i šest dalších planet. Jejich rozměry však už do dosavadních simulací spadají, odhadem je totiž lze přirovnat právě k naší planetě.

Vědci si dosud mysleli, že kolem takových červených trpaslíků větší planety obíhat nemohou. Podle Wheatleyho to mělo být limitováno procesem vzniku gigantických planet: „Obyčejně máme za to, že velké planety svůj život začínají se zmrzlým jádrem, obíhá okolo disku plynů mladé hvězdy. Pak tyto plyny absorbují a rapidně rostou.“ 

Maličcí trpaslíci by ale neměli poskytovat dostatek takového stavebního materiálu. GJ 3512b možná tedy vznikla někde jinde a vesmírem cestovala až na své současné místo, případně se zformovala během nečekaného kolapsu plynů kolem své hvězdy. Takový nečekaný efekt mohla zapříčinit právě obrovská hustota a gravitace jejího jádra.

Domů
Sdílet
Diskuse