Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2019 15:33
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Měsíc se od Země neustále vzdaluje. Jednou možná odejde navždy

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Necelé čtyři centimetry ročně nejsou mnoho, tento stav ale trvá už miliardy let.

Měsíc je určitě jedním z nejzajímavějších těles, jaké na noční obloze můžeš vidět. Jen málokdo ale ví, že jeho vzdálenost od nás se za každý rok zvětšuje o přibližně 3,8 centimetru. 

To je na vesmírné poměry málo, ale pokud budeš trpělivý a započítáš dostatečné množství času...

Doporučeno
„Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Armstrong si prý tuto větu vymyslel těsně před vystoupením z rakety „Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Armstrong si prý tuto větu vymyslel těsně před vystoupením z rakety 10. září 2019 14:36

Vědci si podle Business Insideru myslí, že Měsíc vznikl před zhruba čtyři a půl miliardou let, kdy do Země narazil asteroid velký přibližně jako Mars a část naší planety vymrštil na oběžnou dráhu.

Měsíc je tedy obrovská část naší planety, kterou gravitace a rotace kolem vlastní osy zaoblily do dnešního tvaru. 

V té době však Měsíc obíhal přibližně 16krát blíže než dnes.

James O'Donoqhue z japonské vesmírné agentury JAXA vytvořil video, které zobrazuje postupné chladnutí žhavého magmatem potřísněného povrchu Měsíce a jeho couvání až do dnešní pozice, tedy „oficiálních“ 384 400 km od Země.

Rychlost vzdalování naší přirozené družice však není konstantní. Na začátku to bylo 20,8 cm za rok a později změna kolísala od 0,13 centimetrů až po 27,8 centimetru ročně.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa | (@moonahead),

„Nevšiml jsem si, jak výrazně se hodnoty lunárního ústupu v minulosti měnily. Toto je nejvědečtější animace, jakou jsem zatím vytvořil,“ říká o svém videu. 

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Za velkými rozdíly mají stát geologické změny na Zemi a nárazy meteoritů do povrchu Měsíce. Změny teplot na naší planetě zas znamenaly zvětšování a tání ledovců, které podobně jako příliv a odliv na mořích ovlivňují Měsíc.

Domů
Sdílet
Diskuse