Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. ledna 2017 13:07
Čas čtení 0:00
Simon K.

Velmi jasná a trefná ukázka toho, proč se někomu nedaří zhubnout. Může a zároveň nemůže za to například i arašídové máslo

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Není všechno tak, jak se na první pohled zdá.

V našem článku o flexibilním stravování jsme si řekli množství myšlenek a faktů a několikrát poukázali na to, že na kaloriích záleží. Tak, jak je obsahuje to nejvíce „clean“ jídlo v podobě kuřecích prsou na vodě s hnědou rýží a brokolicí, tak je obsahuje i cokoli jiného. Ti, co si přečetli většinu našich článků o výživě, v tom mají jasno, a když někdo řekne, že papá pouze „clean“, protože tak se nejlépe hubne, neví asi o výživě nic moc. V celém tom „clean eatingu“ je však mnoho pravdy a mnohdy je to pro jisté lidi cesta, díky které se začnou orientovat na nutričně hodnotné potraviny, více ovoce, zeleniny, vytvoří to u nich super návyky, ale to bychom zase jednou opět omílali dokola to samé. Takže pokud máš v tomto celém tak trošku chaos, soustřeď se nejen na výše zmíněný článek, ale i na ten o populárním clean eatingu, protože dnes chceme poukázat na něco konkrétnějšího.

Řekněme, že někomu, kdo nemá ani jen páru o kaloriích zakomponuješ do jídelníčku 2 lžičky arašídového másla do ranní proteinové ovesné kaše a 2 lžičky někdy večer spolu s tvarohem. To máme 4 lžičky arašídového másla.

Velmi jasná a trefná ukázka toho, proč se někomu nedaří zhubnout. Může a zároveň nemůže za to například i arašídové máslo
Zdroj: fitcult

Mám zde dvě osoby. První si myslí, že lžička arašídového másla vypadá nějak jako na obrázku vlevo. Druhá si myslí, že lžička arašídového másla vypadá nějak jako na obrázku vpravo. Lžička jako lžička, vždyť co! Ale pozor, máme zde obrovský rozdíl. Zatímco první osoba za tento den zkonzumuje své 4 lžičky másla (4x10g), které zde konkrétně činí dohromady 220 kalorií, osoba číslo dvě zkonzumuje své 4 lžičky másla (4x30g), a ty činí dohromady 660 kalorií. Rozdíl v rámci jednoho dne v podobě 440 kalorií! Oh, ještě hledá druhá osoba jednu z příčin, proč stále nehubne? Díky, tedy spíše kvůli jejím čtyřem lžičkám arašídového másla se snadno přehoupne z potenciálního kalorického deficitu do kalorického nadbytku. A to je jedno jediné máslo. Nemluvíme o té hrsti oříšků během dne či „trošce“ rýže. Pro každého může být ta hrst, ta troška, ta lžička arašídového másla jiná. Samozřejmě, pro některé osoby, které teprve začínají se zdravým stravováním, mohou být hrsti nebo palce jako odměrky skvělým pomocníkem, ale dříve či později si je minimálně na pár týdnů potřeba vyzkoušet konkrétnější trackování kalorií, protože to 90 % lidí se naučí kontrolovat své porce a naučí je to, kolik čeho vlastně konzumují a jak se to odráží na týdenním kalorickém příjmu. A nejen kalorickém příjmu, ale i příjmu jednotlivých makroživin zvlášť.

Takže „4 lžičky“ každý den dokáží v rámci týdenního kalorického příjmu nadělat poměrně slušný rozdíl, mluvíme o celkových 3080 kaloriích jen z arašídového másla. A... ale... nepočítám si kalorie, ale prostě mám zpomalený metabolismus, nehubnu, nejde mi to, musím dát asi sacharidy na nulu, asi musím toto a asi musím tamto. Inu, ne, pravda je taková, že je třeba mít alespoň nějaký, když už ne přesný a konzistentní přehled svých kalorií. Díky tomu je přesnější dosahování cílů (ať už je to hubnutí, nebo přibírání či udržování) jednodušší a z dlouhodobějšího hlediska výhodnější. A jak jsme řekli jednou v jednom článku, ti, kteří jedí čistě, tedy „clean“ a jejich progres se zastaví, budou jíst ještě čistěji? Budou jíst ve sprše? Nebo budou paleo příznivci jíst ještě více paleo? Nebo se snad přestěhují do jeskyně? A ti, co se trýzní se sacharidy na nule, budou hledat jídla se zápornými sacharidy? Ne! Vždy je to o tom přidat, nebo ubrat kalorie či zoptimalizovat poměr makroživin. Takže arašídové máslo, rýže, vločky, zmrzlina... Všechny potraviny za to mohou a zároveň nemohou. Snad už rozumíš.

Baví tě články na Fitcultu a chceš vědět, proč využít i náš Online Coaching, respektive poradenství? 10 důvodů najdeš v tomto článku a zjistíš, že možná tohle je pro tebe ta správná spolupráce, kterou hledáš, chceš a v životě potřebuješ.
Domů
Sdílet
Diskuse