Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2019 14:37
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Pryč s uhlím. Česko se chce do roku 2040 zbavit závislosti na uhlí

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Doba uhelná by měla v ne tak vzdálené budoucnosti na území České republiky skončit.

Až desetinásobný pokles užívání uhelné energie by měl přinést rok 2040 s tím, že jedinou fungující elektrárnou v té době by měl být nově spuštěný zdroj v Levicích. Takové plány má s energií největší výrobce elektřiny na našem území – skupina ČEZ. S informací přišel ihned.cz.

Doporučeno
Sex, Brno a chlastání. KKRD Boys vydávají čtvrtou knížku „literárního formátu na retych" (Rozhovor) Sex, Brno a chlastání. KKRD Boys vydávají čtvrtou knížku „literárního formátu na retych" (Rozhovor) 24. listopadu 2019 17:37

Přestože bylo v posledních deseti letech investováno několik stovek miliard korun do uhelných elektráren v Tušimicích a Prunéřově, chystá se je ČEZ zavřít do roku 2037. První uzavírky však přijdou dříve, týkat se budou jednotlivých bloků v Ledvicích, Mělníku a Prunéřově. Důvodem však není pouze zlepšení ovzduší, ale spíše zvýšení nákladů na jejich provoz. Stále totiž stoupá cena povolenek na výpusť CO2 do ovzduší, což se odráží na rentabilitě elektráren.

Největší kontroverzi však vyvolává elektrárna v Počehradech. Tu se ČEZ zavřít nechystá, spíše by ji rád prodal firmě Sev.en Energy. Transakce by velice pravděpodobně znamenala další pokračování výroby elektrické energie z vytěženého uhlí.

Šlo by to i rychleji

Už v příštím roce by měla nově ustanovená vládní uhelná komise vydat doporučení, ve kterém by bylo vysvětleno, jakým způsobem se do roku 2040 zbavit závislosti na uhelné energii a čím ji nahradit. Ekologické skupiny Zelený kruh, Hnutí Duha a Greenpeace se však domnívají, že by to mohlo jít mnohem dříve, a to v roce 2030, jak to chystá například Německo. Stačilo by prý zmenšit masivní vývoz energie z republiky a využití možností rozvoje obnovitelných zdrojů. 

Vývoz elektřiny, která je z části vyrobena i uhelnými elektrárnami, prý tvoří až 15 %. Což by se dalo omezit. „Kdybychom přestali vyvážet elektřinu, byli bychom do roku 2030 schopni nahradit minimálně 64 % produkce elektřiny z uhelných elektráren obnovitelnými zdroji, konkrétně fotovoltaickými a větrnými elektrárnami," nechal se podle ihned.cz nedávno slyšet předseda Komory obnovitelných zdrojů Štěpán Chmura. 

Rychle ukončení vysokouhlíkové energie se však nelíbí Hospodářské komoře, Svazu průmyslové dopravy ani samotným energetikům. Podle prvních dvou hrozí problém v případě nesystematičnosti a nerozumného plánování přechodu na nízkouhlíkové zdroje energie, poslední z výčtu dokonce tvrdí, že se bez uhelné energie neobejdeme ani po roce 2050.

Doporučeno
Smrtka a 111 „mrtvých“. Ekologická hnutí dnes protestovala proti uhelné elektrárně v Počeradech Smrtka a 111 „mrtvých“. Ekologická hnutí dnes protestovala proti uhelné elektrárně v Počeradech 11. listopadu 2019 17:00

„V současné době jsou téměř všechny velké zdroje buď připravené na nové limity, nebo budou končit. Investiční cyklus v klasické energetice je zhruba 20 let, tedy o budoucnosti zainvestovaných bloků se bude znovu rozhodovat před rokem 2040," uvedl pro ihned.cz ředitel Teplárenského sdružení  Martin Hájek.

Jak uhelnou energii nahradit

Dnes tvoří uhelná energie asi 40 % z celkové výroby, což je od roku 2010 asi desetiprocentní pokles. Ekologové se snaží prosadit více obnovitelných zdrojů, což nemá ale u odborníků moc velkou podporu. Nejpravděpodobnějším scénářem bude tak vyplnit budoucí mezeru energií jadernou.

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Commons.wikimedia.org/CC BY-SA 4.0, Autor: Jiří Sedláček

Česká republika nejspíše vsadí na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech, která mimo jiné získala v srpnu kladný posudek vlivu na životní prostředí. Tendr na její výstavbu se však může uskutečnit až v momentě, kdy bude uzavřena smlouva mezi vládou a firmou ČEZ. Pokud by její kapacita nestačila, eventuální možností je výstavba dalších bloků v Temelíně. 

Domů
Sdílet
Diskuse