Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2019 6:00
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Facebook koupil české studio, které stojí za herním megahitem Beat Saber

TECH
Uložit Uložené

Beat Saber má nového majitele. Je jím modrá sociální síť Facebook.

Společnost Facebook oznámila akvizici tuzemského studia Beat Games, za kterým stojí trojice česko-slovenských tvůrců ve složení Vladimír Hrinčár, Jaroslav Beck a Ján Ilavský. Těm se povedlo něco nevídaného – loni totiž vydali hru pro virtuální realitu Beat Saber, která se stala doslova celosvětovým fenoménem.

Doporučeno
Jimmy Fallon si zahrál českou VR hru spolu s herečkou z Avengers Brie Larson Jimmy Fallon si zahrál českou VR hru spolu s herečkou z Avengers Brie Larson 25. dubna 2019 13:53

Teprve začátek

„To, co studio Beat Games dokázalo, je obdivuhodné,“ píše ve zprávě Mike Verdu z Oculus Studio, které spadá pod modrou sociální síť. K této divizi Facebooku se má právě Beat Games nyní připojit a jak Mike Verdu dále dodává, společnými silami toho tvůrci dokáží ještě mnohem více než dosud.

Finanční suma, za kterou Facebook české studio koupil, nebyla zveřejněna. Z dostupných informací však vyplývá, že by Beat Games mělo fungovat dále samostatně ze svého sídla v Praze. 

„Tohle je teprve začátek,“ píše Verdu s tím, že v příštím roce má společnost v plánu koupit ještě další studia, která se vývojem VR her zabývají. 

Hráči se bouří

Titul je založený na relativně jednoduchém principu, kdy se hráč snaží do rytmu písničky trefovat ve vzduchu létající kostky (viz video výše). To však stačilo na to, aby se z hry stal obrovský hit, o čemž svědčí například i to, že si ji ve svém televizním pořadu před zraky milionů diváků zahrál slavný americký bavič a moderátor Jimmy Fallon

Jedním z důvodů, proč se hra stala natolik populární, bylo moddování, tedy jinými slovy možnosti různých úprav, které si mohli hráči sami vytvářet a přinášet do hry. Někteří se tak nyní bojí, že s tím už bude pod křídly Facebooku konec a na fórech vyjadřují svoji nespokojenost. Jak přesně ale bude budoucnost hry s novým majitelem vypadat, ukáže až čas.

Domů
Sdílet
Diskuse