Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2019 17:37
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Němci do roku 2022 zavřou všechny jaderné elektrárny. Nevědí ale, kam dají 2 tisíce kontejnerů radioaktivního odpadu

NEWS NĚMECKO
Uložit Uložené

Jaderné elektrárny jsou nebezpečné a energii umíme ve 21. století získat i jinak. Kde však skončí radioaktivní materiál?

Mnoho vyspělých zemí momentálně přemýšlí nad tím, jak nahradit energii z jaderných elektráren.

Doporučeno
Jaderná válka mezi Ruskem a USA by za 5 hodin zabila 34 milionů lidí. Simulační video ukazuje průběh katastrofy Jaderná válka mezi Ruskem a USA by za 5 hodin zabila 34 milionů lidí. Simulační video ukazuje průběh katastrofy 19. září 2019 8:47

Německo má diametrálně odlišný problém. Chystá se postupně zrušit všechny jaderné elektrárny v zemi a momentálně řeší, co udělá s radioaktivním odpadem. Kam Němci odklidí 28 000 metrů krychlových smrtícího materiálu? Odpověď ještě nemají, píše CNN.

Musí najít místo, kde takové množství odpadu nebude ničit zdraví a ani planetu. Místo musí být mimo pevninu, bez podzemních vod a zemětřesení. Mohlo by totiž dojít k úniku. No a protože tam musí zůstat miliony let, musí si to vědci pořádně promyslet.

Nemci postupne zatvoria všetky jadrové elektrárne. Problém však je, kam dajú rádioaktívny odpad
Nemci postupne zatvoria všetky jadrové elektrárne. Problém však je, kam dajú rádioaktívny odpad Zdroj: www.peakpx.com

Dva tisíce kontejnerů odpadu není málo. Pokud si vzpomeneš na úspěšný seriálový hit Chernobyl od HBO, zřejmě ti je jasné, že vyřešit tento problém bude vcelku složité a zdlouhavé. Už jen přeprava takového materiálu je životu nebezpečná, o manipulaci se snad ani nemusíme bavit.

Němci poslední jadernou elektrárnu plánují zavřít do roku 2022 a do roku 2031 mají v plánu najít „hřbitov“ pro radioaktivní odpad. Nazvali to konečným úložištěm. Momentálně je radioaktivní odpad vysoké úrovně uložen v blízkosti elektrárny, odkud pochází.

Ve Finsku tento problém řešili tak, že odpad uložili hluboko do země se žulovým základem. Německo však takové žulové oblasti nemá, základem budou muset být tedy jiné horniny. Proces přemisťování odpadu by měl podle odhadů skončit mezi lety 2130 až 2170. Tehdy bude úložiště zapečetěno.

Domů
Sdílet
Diskuse