Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2020 19:52
Čas čtení 4:56
Antonín Havlík

Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor)

REFRESHER KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Rozhovor s 21letým Čechem, který se momentálně nachází v čínském Wu-Chanu. Tam se rozšířil smrtící koronavirus, který zabil už 17 lidí.

Daniel P. je 21letý mladý muž z Ostravy. Momentálně studuje na univerzitě obor softwarové inženýrství v čínském 11milionovém městě Wu-chan. V tomto městě se momentálně šíří nebezpečný koronavirus, jenž má na svědomí již 17 obětí a mnoho nakažených. 

Mladý Čech je jeden ze dvou českých studentů, kteří se v dalekém asijském městě nacházejí. Potvrdil to dnes odpoledne ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). My jsme Daniela oslovili a souhlasil s rozhovorem – a to i přesto, že v Číně byl zrovna brzký ranní čas. Jeho pocity jsou rozpačité.

Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus
Zdroj: Daniel P.
Doporučeno
Čínské město, odkud se začal šířit virus, zastavilo veřejnou dopravu. Hlášeno je 17 obětí Čínské město, odkud se začal šířit virus, zastavilo veřejnou dopravu. Hlášeno je 17 obětí 22. ledna 2020 21:52

Jsi v Číně na krátkodobém, nebo dlouhodobém pobytu? V jakém jsi ročníku?

Mám tu dlouhodobý pobyt, studuji bakalářské studium – čtyři roky na Wuhan University a jsem v prvním ročníku.


Jak dlouho tam ještě budeš? Neplánuješ, že kvůli současné situaci odejdeš dříve?Upřímně nevím, co mám dělat. V Číně se mi líbí, mám zde přítelkyni, která je bohužel teď uvězněna v jiném městě, a rád bych tu dokončil studium. Nicméně, semestr nám asi odloží, tak možná nebude špatný nápad se na chvíli vrátit, než se to uklidni.  


A tvoje škola je momentálně otevřená, nebo byla kvůli současné situaci uzavřena?Já nebydlím na kolejích, ale mám vlastní ubytování venku, nicméně mám spolužáky, co na kolejích bydlí. Co vím, tak škola akorát studentům rozdává roušky a na sociálních sítích nám dává nějaká doporučení, jak se máme chovat.

Jinak školu nemáme od 27. prosince, co jsme dokončili poslední zkoušku. Prázdniny jsme měli mít do 15. února, ale pravděpodobně nám semestr odloží kvůli aktuální situaci.

Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus
Zdroj: Daniel P.


Probíhá tam nějaké rabování obchodů, jak se píše v médiích?Rabování jak ve filmech určitě ne, akorát jsem od někoho slyšel, že někoho viděl krást v obchodě. Ceny v supermarketech šly prý dneska nahoru a bylo celkem vyprodáno, já si zásoby nakoupil u domu, většina sousedství má několik vlastních obchodů, takže mám hned u domu menší obchod s potravinami, jako je voda, nudle, a tak dále.


A zůstáváš na pokoji, nebo vycházíš ven? Musíš všude nosit roušku?Roušku nosit nemusím, nicméně je to doporučené. Samozřejmě tady lidi nadávají, když vidí člověka bez roušky, já tu roušku nosil ještě před touto epidemii nebo aspoň, jak to začínalo.

Ví se o tom zhruba od prosince, ale nikdo to nebral vážně.


Jaký z toho máš pocit ty sám? Máš strach?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 79771 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse