Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2020 15:43
Čas čtení 3:54
Matej Krajčovič

Velká Británie definitivně odchází z Evropské unie. Co musí po Brexitu udělat Češi?

NEWS
Uložit Uložené

Na stole ještě není téměř žádná finální dohoda, klíčový tedy zůstává až 31. prosinec 2020.

Referendum, ve kterém 51,9 % zúčastněných Britů po ostré kampani rozhodlo o tom, že by jejich země měla vystoupit z Evropské unie, proběhlo už 23. června 2016.

Ačkoliv výsledky hlasování občanů podle britských zákonů nejsou pro vládu nijak právně závazné a dvě největší parlamentní strany setrvání v Unii v té době podporovaly nebo se vyjadřovaly neutrálně, vládnoucí politici se hlas veřejnosti po referendu rozhodli respektovat. 

Bezprecedentní odchod některého členského státu si však vyžádal dlouhou sérii jednání. Britové proto Evropskou unii oficiálně opouštějí až teď. Opět jen 27 členů bude mít Unie přesně od půlnoci 31. ledna. Ve Spojeném království to bude ještě v pátek od 11 hodin večer, kvůli časovému posunu.

V tomto článku si přečteš:
  • Co všechno se změní po 31. lednu 2020, kdy Británie definitivně odejde z EU
  • Jak to bude s cestováním do Londýna a ostatních míst ve Velké Británii
  • Co dělat, když v zemi studuješ nebo pracuješ a chceš tam zůstat

Brexit je dokonaný, Veľká Británia odišla z EÚ. Čo sa zmení pre Slovákov, ktorí tam študujú alebo pracujú?
Zdroj: TASR/AP

Zatím vše po starém

Brexitu předcházela náročné jednání bývalé premiérky Theresa May a aktuálního premiéra Borise Johnsona s představiteli Evropské unie. Ty ještě v žádném případě nedospěly k žádnému definitivnímu závěru.

31. leden 2020 proto znamená jen formální odchod, protože pár dní předtím britský premiér podepsal a následně Evropský parlament odhlasoval „dohodu o vystoupení“. 

Před budov EU už nebude britská vlajka a parlament opustí britští poslanci, ale život bude v zásadě pokračovat úplně stejně. Už v sobotu totiž začne tzv. přechodné období, které má platit minimálně do 31. prosince 2020.

Během něj bude Velká Británie dodržovat všechny dohody úplně stejně, jako to dělala dosud, nebo jak to dělá i Česko. Teprve v tomto období mají politici dohodnout, jak bude vše reálně vypadat. No a pokud jednání půjdou tak jako dosud, je jasné, že ani konec roku nemusí být finální a přechodné období by mohli prodloužit o dalších 12 nebo až 24 měsíců.

Doporučeno
Brexit party. Jak bude vypadat poslední den Velké Británie v Evropské unii? Brexit party. Jak bude vypadat poslední den Velké Británie v Evropské unii? 18. ledna 2020 12:51

 Kontroly na hranicích? Tak jako doteď, respektive s pasem

V rámci Evropské unie, respektive Schengenského prostoru jsme zvyklí na volný pohyb osob. Do Rakouska, Česka, Maďarska či kamkoli dále můžeš projet, aniž by tě zastavily hraniční kontroly. Hranici dokonce můžeš překročit kdekoliv, klidně na lesním chodníku nebo uprostřed pole. 

Velká Británie ani Irsko však nikdy součástí Schengenské dohody nebyly. Po příletu nebo příjezdu do Británie či Irska jsi vždy musel ukázat alespoň evropský občanský průkaz, ale úřady vždy doporučovaly nosit raději pas.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 80073 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se ztíží příchod studentů a zaměstnanců do země po Brexitu
  • Proč je důležitější až datum 31. prosince 2020
  • Jak si vysvětlit pojem „přechodné období“ a zda se během něj budeš moci spolehnout například na datový roaming bez poplatků
Domů
Sdílet
Diskuse