Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2020 10:07
Čas čtení 0:39
Adam Smeták

Pokud budou lidé obcházet karanténu, vyhlásíme úplný zákaz vycházení, řekl Prymula deníku Právo

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Boj s koronavirem podle něj není záležitostí na jeden týden.

Šéf krizového štábu a epidemiolog Roman Prymula v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že v případě obcházení karantény bude na Česko uvalen úplný zákaz vycházení. Doufá, že se křivku nově nakažených podaří zploštit do měsíce a je si vědom toho, že jde o běh na dlouhou trať, který není možné zvládnout za týden.

„Lidé, o kterých dnes víme, se nakazili před pěti až sedmi dny,“ uvedl pro deník Právo Prymula. Dodal, že všude po Evropě vidíme exponenciální nárůst. Opatření přijatá v Česku se podle něj budou prodlužovat. „Je zřejmé, že křivku růstu nakažených nelze oploštit během deseti dnů. Musíme doufat, že se nám ji podaří zploštit během měsíce a pak začne klesat,“ uvedl.

Doporučeno
V Česku je 774 případů nákazy koronavirem. Včera přibylo 205 případů V Česku je 774 případů nákazy koronavirem. Včera přibylo 205 případů 20. března 2020 9:06

Zdůraznil, že momentálně je klíčové, aby lidé dodržovali vládní nařízení. Pokud je budou ignorovat, přijde úplný zákaz vycházení. Země by podle Prymuly byla na 14 dní úplně umrtvena a bylo by naprosté omezení pohybu, které by se nevztahovalo jen pro zaměstnance klíčových podniků, jakými jsou například elektrárny. Celý rozhovor je na stránkách deníků Právo.

Domů
Sdílet
Diskuse