Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2020 16:15
Čas čtení 0:47
Viktor Kniš

Putin podepsal zákon, který změnil datum konce 2. světové války. Rusko si chtělo připsat zásluhy

NEWS VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Zatímco většina zemí světa považuje za konec 2. světové války 2. září 1945, v Rusku si ho budou připomínat o den později.

Vladimir Putin přepsal historii druhé světové války, když v pátek podepsal zákon, který mění její oficiální konec, informuje The Statesman s odvoláním na webové stránky ruské vlády. I když si zbytek světa připomíná výročí důležité události 2. září, Rusko bude nyní vzpomínat na uzavření příměří až o den později. Zákon kritizoval i prezidentův výbor pro lidská práva, novelu však schválily obě komory ruského parlamentu.

Doporučeno
Nechal jsem se v Brně otestovat na koronavirus. Dvě hodiny v řadě na slunci, nuda, a výsledek, který není úplně pozitivní Nechal jsem se v Brně otestovat na koronavirus. Dvě hodiny v řadě na slunci, nuda, a výsledek, který není úplně pozitivní 24. dubna 2020 20:22

Předmětem sporu oficiálního konce 2. světové války je pro Rusy datum, kdy Japonsko oficiálně podepsalo svou kapitulaci před spojeneckými silami. Právě 3. září totiž Sovětský svaz porazil japonská vojska, pravdou však zůstává, že Japonci nikdy nepodepsali s Ruskem dokument, kterým by oficiálně válečný stav ukončili. Mírové dohodě brání i přetrvávající spory o Kurilské ostrovy, které sovětská vojska zabrala v závěru války.

Putinův prezidentský výbor pro občanskou společnost a lidská práva rozhodnutí kritizuje, myslí si, že výročí mají lidi spojovat, nikoli rozdělovat. Kolizi vidí i v tom, že nový Den vojenské slávy zastíní Den sounáležitosti v boji proti terorismu, kterým země uctívá stovky obětí z Beslanu z roku 2004.

1. září 2004 obsadilo třicet čečenských ozbrojenců školu v Beslanu, ruské zásahové jednotky po dvou dnech vtrhly do budovy, akce si však vyžádala 334 obětí, přičemž více než polovina z nich byly děti.

Domů
Sdílet
Diskuse