Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2020 19:02
Čas čtení 10:52
Jakub Paulík Alena Julie Novotná

Příběh, který inspiroval 4. řadu Stranger Things: Vražda tří malých dětí a panika ze satanismu

Příběh, který inspiroval 4. řadu Stranger Things: Vražda tří malých dětí a panika ze satanismu
Zdroj: Netflix
ZAJÍMAVOSTI KRIMI NEVYŘEŠENÉ VRAŽDY PŘÍBĚHY PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI STRANGER THINGS STRAŠIDELNÉ PŘÍBĚHY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

V 90. letech patřili tři teenageři kvůli brutální vraždě tří školáků k nejvíce nenáviděným lidem v Americe. Po letech je soud osvobodil. Kdo je tedy vinen? A jak tento tragický příběh inspiroval Stranger Things?

„Jezdili jsme s Pamelou dlouho po okolí a měli už hrozný hlad, ale nemohli jsme se přinutit k jídlu. Někdo nám řekl, že prý našli tři kluky. Ukázali nám cestu a my okamžitě jeli. Viděli jsme policejní pásku. Nevěděli jsme, co se děje, ale okolo byla spousta lidí, a tak jsme běželi k té pásce. Pamela omdlela...“ vzpomínal po letech otčím jedné z obětí na události z poledne 6. května 1993. Za policejní páskou ležela zohavená těla jeho nevlastního syna Stevieho a dvou chlapcových kamarádů Michaela a Christophera. Tři kluci byli zavražděni v pouhých osmi letech.

Černé svědomí

Strašlivý nález v Robin Hood Hills v západním Memphisu změnil nejen tehdejší pátrání po ztracených dětech na pátrání po pachatelích brutální vraždy, ale také nespočet lidských osudů a pohled veřejnosti na policejní práci. Téměř po třiceti letech zůstává případ West Memphis Three záhadou, která fascinuje fanoušky kriminálního žánru po celém světe. Ti se nemohou shodnout, zda byli odsouzeni nevinní lidé, anebo soud propustil brutální vrahy na svobodu. Tento tragický příběh dokonce inspiroval i tvůrce poslední řady Stranger Things. Co se tehdy stalo? 

Doporučeno
Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví Toto je 12 Češek a Čechů hledaných Interpolem. Dopustit se měli znásilnění, vražd i pašeráctví 25. června 2022 11:30

Nález tří zohavených těl 8letých chlapců pohozených do odvodňovacího příkopu vyvolal v policii černé svědomí. Noc předtím se totiž po obětech, kterými byli Steve Branch, Michael Moore a Christopher Byers, sháněli jejich rodiče. Strážník, kterého o tom krátce před západem slunce informovali, jim oznámil, ať počkají ještě hodinku a poté by se případně vyhlásilo pátrání.


Právě v tomto časovém okně k vražednému útoku došlo. Bryskní zadržení pachatele (nebo pachatelů) bylo pro muže zákona o to nezbytnější. A pod tímto tlakem pak detektivové sekali další chyby – například při sběru důkazů, výslechu svědků nebo eliminaci možných teorií. Způsob trojnásobné vraždy se dal interpretovat jako skutek zlověstných satanistů, a policie tak rychle ukázala prstem na místní středoškoláky poslouchající metal. Výsledkem byly dvě doživotí a jeden trest smrti.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak policie nabyla dojmu, že jsou mladíci v černých róbách satanisté.
  • Výpověď svědka, podle níž chlapce zneužili, zavraždili a vypili jejich krev.
  • O psychických problémech obviněného Damiena Echolse.
  • Kdo z rodinných příslušníků obětí vykazoval podezřelé chování.
  • Čím vším se inspirovali tvůrci Stranger Things.

Steve Branch, Michael Moore, Christopher Byers
Steve Branch, Michael Moore, Christopher Byers Zdroj: Sony Pictures Classics

Vražda jako rituál?

V noci 5. května 1993 měli 18letý Damien Echols, 16letý Jason Baldwin a 17letý Jessie Misskelley v oblasti Robin Hood Hills v americkém Memphisu (viz mapa níže) údajně zavraždit tři děti. Od násilné smrti Steva Branche, Michaela Moorea a Christophera Byerse letos uběhlo 29 let.

Nahá těla obětí svázaná tkaničkami od bot našli policisté v bahnitém příkopu. V něm se nacházely i poškozené kusy oblečení namotané na klacky, pravděpodobně proto, aby je voda neodnesla a nevyplavaly níže po proudu. Nedaleko odtud objevili také ukrytá kola zavražděných chlapců, ta se nacházela v jiné vodní ploše. V knize The Encyclopedia of Unsolved Crimes od Michaela Newtona autor píše, že osmiletí Steve a Michael zemřeli následkem utonutí. Zranění na Stevově těle však byla výraznější. Policie zvažovala možnost, že se pachatelům bránil.

Nejhůře měl dopadnout malý Chris, kterému někdo od těla oddělil část genitálií. Trýznivý způsob vraždy vedl vyšetřovatele k možnosti, že trojice chlapců byla zavražděna v rámci satanistického rituálu. Jedním z hlavních podezřelých se za krátký čas stal středoškolák Damien Echols, který trpěl psychickými problémy. 

Doporučeno
Etan Patz: Chlapec, jehož zmizení změnilo Spojené státy americké i proces vyšetřování po pohřešovaných dětech Etan Patz: Chlapec, jehož zmizení změnilo Spojené státy americké i proces vyšetřování po pohřešovaných dětech 25. května 2022 16:00

V letech 1991 až 1993 si třikrát pokusil sáhnout na vlastní život. Do hledáčku policie se dostal už ve svých 17 letech, kdy jej lékaři kvůli bipolární poruše hospitalizovali na psychiatrii. Od té doby mladého muže milujícího černé oblečení a metalovou hudbu policie navštívila několikrát. Nutno podotknout, že Damien nebyl žádný andílek. Na kontě měl vloupačku i nevhodné sexuální chování.

Při prvním výslechu ohledně vraždy trojice chlapců si policisté vyfotili Echolsovo tetování pentagramu a označili ho jako okultistu. K tomu je mimo jiné vedlo i tvrzení probačního úředníka Jerryho Drivera. Ten před soudem řekl, že jednou viděl Echolse s kamarády Baldwinem a Misskelleym kráčet po ulici v dlouhých černých róbách, což v něm vzbudilo podezření.

Chlapce před vraždou znásilnili, tvrdil svědek

Policie měla potenciální pachatele v poutech už přibližně měsíc a půl po vraždě. Jejich počátečním trumfem se stal sedmnáctiletý Jessie Misskelley. Ten se policistům při výslechu přiznal k tomu, že společně s Baldwinem a Echolsem tři osmileté chlapce skutečně zavraždili. 

Podle jeho výpovědi měli Echols a Baldwin znásilnit Steva Branche a Chrise Byerse a následně je donutit, aby je orálně uspokojili. Pitva ovšem ukázala, že chlapce nikdo neznásilnil. Ve výpovědi dále řekl, že se třetímu chlapci Michaelu Moorovi podařilo utéct. Misskelley ho ale chytil a přivedl zpátky. Baldwin chlapce pak podle Misskelleyho vykastroval. Echols měl chlapce zbít holí a pak ho uškrtit. Misskelley se podle vlastních slov zúčastnil v minulosti okultistických rituálů, kdy Echols a Baldwin údajně zabili a snědli psy.

Miesto činu
Miesto činu Zdroj: Sony Pictures Classics

45minutový záznam z výslechu Misskelleyho, který měl podle portálu All That's Interesting trvat přibližně 12 hodin, proti nim použili u soudu. Misskelley svá tvrzení později odvolal s tím, že na něj policie vyvíjela nátlak. Během výslechu několikrát změnil čas, kdy údajně spolu se svými kamarády vraždil, ale vyšetřovatelé ho postupně nasměrovali k tomu, co chtěli slyšet.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 84177 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč se mezi důkazy dostaly knihy od Stephena Kinga.
  • Který člen z rodin obětí údajně před jedním z chlapců masturboval.
  • Proč usvědčené vrahy propustili.
  • Kdo posloužil jako předloha pro postavu ze Stranger Things 4.
  • Jakou roli v případu sehrálo DNA.
  • Koho označily za vraha rodiny zavražděných dětí.
  • Kdo podle experta z FBI vraždil.
  • Jakou část příběhu ve Stranger Things 4 skvěle vystihli.
Domů
Sdílet
Diskuse