Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2020 11:10
Čas čtení 1:11
Vojtěch Vanda

Protilátky proti koronaviru nemají skoro žádní Češi, ukázala studie kolektivní imunity

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Výsledky byly dnes prezentovány na tiskové konferenci.

26 549 testovaných v rámci studie kolektivní imunity, která po celé České republice zjišťovala množství protilátek, jež vzniknou v těle po kontaktu s koronavirem, bylo pouhých 107 nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Výsledky ukazují, že promoření obyvatelstva Česka je velice malé a lokálně dosahovalo maximálně 3 %. O výsledcích informoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na tiskové konferenci.

Doporučeno
Nechal jsem se v Brně otestovat na koronavirus. Dvě hodiny v řadě na slunci, nuda, a výsledek, který není úplně pozitivní Nechal jsem se v Brně otestovat na koronavirus. Dvě hodiny v řadě na slunci, nuda, a výsledek, který není úplně pozitivní 24. dubna 2020 20:22

Nejvíce zasaženou lokalitou bylo Litovelsko, nejmenší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel mělo Brno. To, stejně jako Praha a Litoměřicko, mělo pouhých 0,6 %. Ale ani v nejvíce zasažené lokalitě nepřesáhl počet nakažených 5 %. Podle Duška je to výsledek toho, že „zatažení za brzdu bylo velmi rychlé.“ Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch doplnil, že výsledek ukazuje nízké promoření obyvatelstva.

Skoro 40 % nepříznakových nakažených 

Odhady vykazují, že bezpříznakových nakažených bylo někde mezi 27 až 38 %. Podle Duška bylo na jednoho pozitivně diagnostikovaného 2,25 člověka, který o tom, že byl nakažený, nevěděl.

Vojtěch je přesvědčen, že tak není důvod měnit plán rozvolňování opatření, nicméně stále velkou opatrnost je třeba zachovat hlavně u rizikových skupin. Koronavirus je v této době prý nutno řešit hlavně lokálně v posledních zjištěných epicentrech, kterými jsou Chebsko nebo popřípadě Praha

Aktuální situaci rozvedl i Dušek. Podle něj prý klesá podíl i počet nakažených. Epidemie se prý nešíří a v globálně je v útlumu. Reprodukční číslo je na 0,7, což znamená, že jeden nakažený přenese nákazu na v průměru tři čtvrtiny člověka. Tedy na méně než jednoho. Osmdesát procent nemocných prodělá koronavirus s lehkými nebo žádnými symptomy, stoupá i číslo těch, kteří se uzdravili.

Doporučeno
V Česku se včera udělal rekordní počet testů na covid-19 V Česku se včera udělal rekordní počet testů na covid-19 6. května 2020 9:06

Nicméně jestli se objeví na podzim druhá vlna, ministr zdravotnictví varuje, že je potřeba počítat se sníženou odolností populace kvůli její imunologické naivitě. I Dušek připomíná, že se epidemiologická situace těžko modeluje. Nejdůležitější je prý rychle reagovat na změny.

Nemocí covid-19 bylo v České republice ke dnešnímu dni nakaženo 7899 obyvatel. Celkem 258 nakažených nemoci podlehlo, 4017 lidí se z ní vyléčilo

Domů
Sdílet
Diskuse