Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. května 2020 13:32
Čas čtení 7:00
Ondřej Jarůšek

Neuvěřitelný příběh MMA bojovníka, který se narodil jen s jednou rukou. Roky ho nikdo nedokázal porazit

SPORT UFC
Uložit Uložené

Přečti si neobyčejný příběh bojovníka s jednou rukou, který zápasí pro Bellator MMA.

MMA bojovníci jsou mnohdy připodobňováni k novodobým gladiátorům. Nastupují do klece, kde za účelem obživy a pobavení diváků v boji jeden proti druhému riskují své zdraví. Zápasům zpravidla předchází několikaměsíční příprava plná askeze, bolesti a odříkání, na jejímž konci se leskne vidina vydřeného vítězství. Dobrovolně se vystavují nebezpečí, které si ne každý člověk zřejmě dokáže dost dobře představit.

Nevídaná disciplína a odvaha těchto profesionálních bojovníků jsou jistě chvályhodnými vlastnostmi, příběhy některých jedinců však budí takový obdiv, že je skoro nemožné je srovnávat s jinými.

Doporučeno
Otec Tysona Furyho vyzval Mikea Tysona na zápas. Zmlátil by i tvého syna, smějí se fanoušci Otec Tysona Furyho vyzval Mikea Tysona na zápas. Zmlátil by i tvého syna, smějí se fanoušci 8. května 2020 11:01

Jedním z takových bojovníků je Nick Newell. Profesionální americký zápasník, který v současnosti zápasí pod hlavičkou jedné z největších organizací na poli bojových sportů na světě – Bellator MMA.

Na tom by ale ještě nebylo nic zvláštního, pro Bellator ostatně zápasí stovky bojovníků. Nick Newell je však ojedinělý z toho důvodu, že se do této prestižní organizace probojoval i navzdory skutečnosti, že má jen jednu ruku. A nejen to. Ve své kariéře byl navíc dlouho dobu neporažený a v minulosti dokonce bojoval i proti současnému prozatímnímu šampionovi UFC. O Nickově cestě na vrchol se však (alespoň v našich končinách) příliš často nemluví.

Zde ti proto přinášíme jeho neuvěřitelný příběh plný překážek, bojů v kleci i mimo ni, extrémní dřině, ale i velkých výher.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nick Newell (@notoriousnewell),

Prvních 17 zápasů ve wrestlingu prohrál, pak jich 300 vyhrál

Nick Newell se narodil 17. března 1986. O levou ruku nepřišel vlivem žádného úrazu, už se tak narodil. Paže mu končí těsně pod loktem, ze kterého mu místo předloktí vyrůstá osvalený pahýl. I s tímto hendikepem se však naučil fungovat a už v dětství byl schopen pahýlem uchopit předměty nebo dělat různé základní úkony.

Svým postižením se však nenechal diskvalifikovat z aktivního sportovního života svých vrstevníků a na střední škole se zapsal do wrestlingového týmu. Jeho cesta však byla daleko náročnější než v případě zdravých kamarádů. Svou první hodinu wrestlingu popsal jako „nejnáročnější věc v životě“ a dokonce reálně uvažoval, že se už znovu nevrátí. Už tehdy však prokázal, že mu v hrudi tluče srdce bojovníka a u wrestlingu zůstal.

Mladý Nick nahoře vpravo

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Throwback photo with my cousins Josh, David, Hannah & Chris...... Send some good energy & positive vibes this way

Příspěvek sdílený Nick Newell (@notoriousnewell),

Zásluhu na tom údajně měla i Nickova máma, která mu prý nedovolila s tréninky přestat. Vůli pokračovat dál mu také posiloval jeho sportovní vzor a idol James Anthony Abbott. Ten byl hráčem nejvyšší baseballové ligy MLB (Major League Baseball), kde během deseti sezón oblékal dresy předních klubů jako California Angels, New York Yankees, Chicago White Sox či Milwaukee Brewers. A právě stejně jako Nick se i James Abbott narodil bez jedné ruky, přesto se však dokázal prokousat až mezi profíky.

Když to tedy dokázal Abbott, proč by nemohl i Nick? Slavný baseballový nadhazovač mu tak dodal motivaci snažit se a dřít dvakrát více než všichni ostatní. A vyplatilo se. Přestože všech svých prvních 17 zápasů prohrál, později Nick i navzdory svému hendikepu začal porážet ostatní zápasníky a během studia na střední a posléze vysoké škole nasbíral více než 300 výher.

„Porazil je a když pak odešli ze žíněnky, začali vztekem mlátit do věcí,“ řekl pro web MMA Junkie Abi Mestre, který Nicka viděl na několika turnajích a později mu začal pomáhat v tréninku.

Nick jako dítě

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nick Newell (@notoriousnewell),

O tom, že se jednou stane profesionálním bojovníkem MMA, snil Nick už na univerzitě. V televizi sledoval zápasy reality show The Ultimate Fighter, za kterou stála organizace UFC a v níž se utkávali nadějní bojovníci. Jedním z těch, který se show později v 10. řadě účastnil a kterého jistě domácí fanoušci budou znát, byl pouliční rváč Kimbo Slice. Na toho přijde řeč ještě později. Nick tedy věděl, že chce být slavným a úspěšným zápasníkem, a tak se vydal za svým snem.

Zajímavostí je, že během pobytu na univerzitě sdílel Nick pokoj s Brianem Myersem. Společně sledovali UFC zápasy v televizi, které běžely hned po slavné wrestlingové show WWE Raw. A zatímco Nick našel zalíbení v MMA, Brianovi učaroval právě wrestling a několik let nato podepsal smlouvu se samotnou organizací WWE, kde aktuálně vystupuje pod jménem Curt Hawkins.

Boj pro Nicka však začínal ještě daleko dříve, než vůbec vstoupil do klece. Jak se totiž už v začátcích kariéry ukázalo, bylo nesmírně obtížné hledat Nickovi soupeře. Nikdo totiž s jednorukým bojovníkem zápasit nechtěl. Pokud by totiž prohráli, byli by terčem posměchu, že je porazil bojovník s jednou rukou. A naopak v případě, že by vyhráli, by byl zase jejich úspěch umenšován kvůli tomu, že porazili někoho, kdo ani nemá obě ruce.

„Někteří fighteři zápas odřekli a nechtějí bojovat. Jeden manažer mi volal a řekl, že nechce, aby jeho bojovník prohrál s někým, kdo má jen jednu ruku,“ řekl před lety Jeremy Libiszewski, který s Nickem několik let trénoval.

Soupeři však brzy zjistili, že Nicka Newella se nevyplácí podceňovat. Mezi amatéry zvítězil v 6 zápasech a pouze jednou odcházel jako poražený. Ještě podstatně větších úspěchů však dosáhl po přechodu mezi profesionály.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nick Newell (@notoriousnewell),

UFC na dosah (jedné) ruky

Do svého prvního profesionálního zápasu nastoupil Nick „Notorious“ Newell 20. června v roce 2009. Stalo se tak na akci CFX 3 – Rumble in the Jungle v americkém státě Massachusetts, kde se mu postavil Daniel Ford. A dlouhého trvání zápas vskutku neměl. Newell svého soupeře ukončil formou TKO hned v 1. kole.

To, že se nejednalo o žádnou náhodu, Nick prokázal ještě ten samý rok na turnaji ICE Fighter – Christmas Beatdown. Tehdy si s ním síly poměřil John Biasiucci a ani ten nevydržel do druhého kola. Nick ho totiž asi po minutě a půl ukončil na submisi (rear-naked choke).

V podobném duchu pokračovaly i Nickovy další zápasy, kdy nasbíral 11 výher v řadě. Drtivou většinu soupeřů ukončil na submisi, KO nebo TKO a pouze v jednom případě zvítězil po 3 kolech na body. Všichni ostatní soupeři padli už v prvním kole.

Krásné KO kolenem na bradu

Nickova první porážka přišla až 5. července roku 2014 – tedy po více než 5 letech od zahájení profesionální kariéry. Ve druhém kole jej na akci WSOF 11 ukončil stylem TKO Justin Gaethje, který později přestoupil do nejprestižnější ligy světa UFC a teprve před několika dny se stal prozatímním šampionem lehké váhy, když po fenomenálním výkonu porazil legendárního Tonyho Fergusona. Dnes si Justin brousí zuby na neporaženého šampiona Khabiba Nurmagomedova a irského bouřliváka Conora McGregora.

Mezi Conorem a Justinem to už delší dobu vře, takže kromě toho, že Ir s Newellem sdílí stejnou přezdívku „Notorious“, se tedy nejslavnější bojovník planety možná dříve nebo později utká se stejným soupeřem jako právě před několika lety samotný Nick. 

Nickův zápas s pozdější hvězdou UFC

Hned v dalších zápasech se Nick Newell vrátil zpět do vítězného sedla. Následující 2 zápasy vyhrál a po výhře na turnaji WSOF 24 v druhé polovině roku 2015 svým fanouškům oznámil, že končí s kariérou. V té době mu bylo 29 let, měl za sebou 13 výher a jen jednu prohru.

„Myslím, že teď nadešel ten správný čas, budu se soustředit na jiné věci,“ řekl tehdy Nick. „Je to velmi těžké rozhodnuté, ale myslím, že jsem dokázal dost. Nikdy jsem nebyl nejlepší na světě, ale u fanoušků jsem byl oblíbený a vždy jsem měl chuť zápasit,“ řekl Newell s tím, že chce, aby si jej diváci zapamatovali jako houževnatého a bláznivého bojovníka, který si soupeře házel přes hlavu. Těchto kousků už však dle Nickových slov nebylo jeho tělo schopné.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nick Newell (@notoriousnewell),

Po 3 letech se však Nick k zápasení vrátil. A vrátil se ve velkém stylu. Po dlouhé pauze nastoupil pár dní před svými 32. narozeninami do zápasu na turnaji LFA 35, kde soupeře ukončil po zhruba 70 sekundách. V té chvílí dřívější skromnou rétoriku změnil ve velmi sebevědomý projev. „Jsem jeden z nejlepších na světě a patřím do UFC. Tečka. Dal jsem vám už 14 důvodů (myšleno ve smyslu 14 výher, pozn. red.), proč patřím do UFC. Jsem jeden z nejlepších na světě a 14krát jsem to potvrdil,“ řekl Nick.

Šéf největší světové organizace Dana White (přestože se nejdříve zdráhal) na jeho slova zareagoval a poskytl Nickovi šanci se o smlouvu s UFC poprat. Newell tak nastoupil do zápasu v televizní show Dana White's Tuesday Night Contender Series, kde nadějní bojovníci z celého světa musí nejen vyhrát, ale také předvést atraktivní podívanou, aby jim byl kontrakt nabídnut (ve stejné show se jako první Čech představil i český šampion Michal Martínek). Nick ale bohužel neuspěl a soupeř jej porazil v prvním kole na škrcení.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nick Newell (@notoriousnewell),

Vstup do Bellatoru MM

Po takto hořké porážce by si možná leckterý bojovník řekl, že skončí. Nick však v boji pokračoval dál a po následné výhře z května roku 2019, kdy soupeře opět ukončil hned v prvním kole, mu na stole přistála smlouva od Bellatoru – 2. největší americké organizace, v níž se v roce 2012 stal světovým šampionem slovenský velikán Attila Végh. Nick Newell neváhal a kontrakt podepsal. Tímto úspěchem se však nenechal omámit.

„Hodlám vyhrát, nestačí mi se jen něčeho zúčastnit,“ řekl Nick pro server TMZ Sports před svým debutem na turnaji Bellatoru. „Vážím si všeho, co pro mě Bellator dělá,“ uvedl dále. Jedním dechem však dodal, že by ale bylo nepřijatelné se jen radovat z podpisu smlouvy, nic nepředvést a prohrát.

„Dokud nezvednu vítězoslavně ruku, nic to pro mě neznamená. Ničeho jsem zatím nedosáhl. To, že s tebou někdo podepíše smlouvu, automaticky neznamená, že jsi hvězda,“ pokračoval. Musím vyhrát. Teprve až vyhraju, tak budu šťastný. Pak se budu radovat a těšit se, co přinese budoucnost. Musím si to ale nejdřív zasloužit,“ uzavřel Nick.

A přesně to se taky stalo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nick Newell (@notoriousnewell),

Do svého prvního zápasu v Bellatoru nastoupil proti nebezpečnému Coreymu Browningovi, který v minulosti porazil například Kevina Fergusona, který si říká „Baby Slice“. Tato přezdívka nebyla náhodná, jedná se totiž o syna dnes už zesnulého legendárního rváče Kimba Slice. Ve své náročné zkoušce Nick obstál na jedničku a Browninga ukončil v prvním kole na submisi (arm-triangle choke).

V jeho zatím posledním zápase jsme mohli Nicka Newella vidět bojovat v říjnu minulého roku na turnaji Bellator 232 v americkém Connecticutu. Zde jej po třech kolech na body porazil Manny Muro, pro Nicka se tedy jednalo o 3. porážku v kariéře. Z výhry se během let mezi profesionály radoval celkem 16krát.

Smlouvu s Bellatorem Nick Newell podle vyjádření prezidenta organizace Scotta Cokera podepsal na 4 zápasy. 2 z nich už má tedy za sebou a další jej měl čekat v březnu tohoto roku, kvůli šířící se pandemii koronaviru však musel být nakonec zápas ze zdravotních důvodů zrušen. Zatím tedy není jasné, kdy přesně se Nick na půdě Bellatoru znovu objeví. Jisté je však to, že na příští bitvu totoho unikátního bojovníka se těší zástupy fanoušků po celém světě – včetně nás.

Nick Newell se svým synem

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nick Newell (@notoriousnewell),

Domů
Sdílet
Diskuse