Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2020 13:35
Čas čtení 2:49
Adam Smeták

Minulost George Floyda neospravedlňuje jeho smrt

ZAJÍMAVOSTI GEORGE FLOYD
Uložit Uložené

George Floyd byl několikanásobně trestán a strávil několik let ve vězení. S jeho vraždou to ale nemá nic společného.

V souvislosti se smrtí Afroameričana George Floyda propukly po celých USA (a částečně i celém světě) protesty proti policejnímu násilí a rasismu. Incident, při kterém bělošský policista klečel téměř 9 minut na krku sténajícího muže, obnažil systematický rasismus, kterému musí čelit americké menšiny každý den. Kromě toho se ale objevily hlasy, které vliv rasismu na životy lidí marginalizují a smrt George Floyda omlouvají jeho kriminální minulostí

Doporučeno
Dnes bude soukromý pohřeb George Floyda. Takto se s ním v pondělí loučila veřejnost Dnes bude soukromý pohřeb George Floyda. Takto se s ním v pondělí loučila veřejnost 9. června 2020 12:48

Olej do ohně v tomto směru přilila i konzervativní komentátorka Candace Owens. Ačkoli ve videu publikovaném na svém Facebooku říká, že čin policisty Dereka Chauvina je neomluvitelný, mluví také o tom, že by George Floyd neměl být pokládán za hrdinu. A to pro jeho kriminální minulost. Ta je poměrně bohatá. 

Nicméně, tato rétorika je problematická hned v několika směrech. V první řadě Candace Owens ve svém videu, na které v době psaní článku reagovalo 1,5 milionu lidí, minimálně v jednom případě uvádí nepodloženou informaci. Hovoří o tom, že se George Floyd měl v roce 2007 spolu s dalšími komplici podílet na loupežném přepadení, během nějž mířil pistolí na břicho těhotné ženy. 

Domů
Sdílet
Diskuse