Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2020 14:03
Čas čtení 2:00
Adam Smeták Antonín Havlík

Tomáš Klus se zavřel na náměstí v Praze do klece. Protestoval proti nehumánnímu chovu slepic

ZAJÍMAVOSTI TOMÁŠ KLUS
Uložit Uložené

Zpěvák Klus protestoval proti klecovým chovům.

Na Malostranském náměstí v Praze, jen pár metrů od Poslanecké sněmovny, už několik dní probíhá akce nazvaná Měsíc v kleci. Poukazuje na nutnost zákazu klecových chovů. Do této kampaně se zapojil kromě herečky Terezy Těžké z dokumentu V síti také známý zpěvák Tomáš Klus. 

Zpěvák se nechal do klece zavřít na tři hodiny. Má to symbolizovat celoživotní utrpení slepic v malých klecích. Žijí v nevyhovujících podmínkách, vypadají nemocně. Je to důležité téma, přišli jsme se proto Tomáše Kluse zeptat na pár otázek.

Tomáš Klus se zavřel na náměstí v Praze do klece. Protestoval proti klecovým chovům slepic
Zdroj: Tony Havlík/REFRESHER

Přiblížíte nám, o čem tato akce je?

Je to snaha zamezit tomu, aby slepice byly přechovávány v klecích, kde nemají prakticky žádný pohyb. Tahle klec je ještě poměrně velkorysá, oproti těm, kde jsou chovány slepice, aby nám dávaly vejce. V neustálém shonu za co největším množstvím věcí a co nejnižší cenou za ně stále méně řešíme, za jakou cenu ji snižujeme. Proto jsem tady. Myslím si, že jako živý tvor bych se měl zastávat tvorů, kterým upíráme – ačkoliv po nich něco chceme – ta nejzákladnější práva.

Slepice je v našem zákoníku brána jako věc a já osobně mám doma čtyři slepice a kohouta a nemám pocit, že by to byla věc. Zároveň je třeba upozorňovat na slovíčko, kterému se říká šetrnost, kterou bychom měli aplikovat do svých životů a v rámci vědomého konzumu řešit, co odkud přichází a kam to jde – popřípadě co konzumujeme.

Domů
Sdílet
Diskuse