Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2020 14:22
Čas čtení 1:24
Daniel Kopejska

Plameny pohltily USA. V Kalifornii kvůli nim není vidět slunce

NEWS
Uložit Uložené

V USA momentálně hoří víc akrů půdy za den, než shoří za celý rok.

Západem Ameriky momentálně zmítají obrovské ohně a požáry. Ty jsou doprovázeny celkovým suchem a teplým větrem, který plameny žene nezastavitelně dál. I pro odborníky už je velmi náročné všechny ohně sledovat. Jen teď jich hoří přes 85. A to jsou jen ty největší. Kalifornie, Washington, Colorado, Oregon a Idaho jsou epicentry požárů. Lidé jsou evakuování vrtulníky mimo ohrožená města. O nešťastných událostech informuje Guardian.

Největší hrozbu zatím tvoří „Bear fire“. Ten za pouhých 24 hodin stačil zapálit čtvrt milionu akrů. Lidé z okolních měst jsou pod evakuačním ohrožením a nikdo neví, jestli budou muset domov opustit. 45 milionů lidí bylo varováno před extrémními teplotami v jejich okolí. Nebe v San Franciscu nebo Los Angeles se změnilo v neprostupnou oranžovou mlhu. Při světle jsou vidět částečky popela dopadající všude kolem. Prach ve vzduchu totiž blokuje modré světlo a propouští pouze červené a oranžové. Podle National Weather Service je však vzduch který Američané dýchají kvalitní, vítr totiž udržuje to nejhorší vysoko nad zemí, nějakých 600 metrů nad zemí.

Většina ohňů vznikla nevolí matky přírody. Extrémní sucho v kombinaci s blesky zažehlo plameny. Lidé v městech hromadně přicházejí do práce pozdě, protože venku je taková tma, že všichni spí. Most Golden Gate není vídět celý. Videa oblohy zaplnila sociální sítě. Dle všech už je čas přestat přehlížet přírodní krizi. 

Ohně už vzaly i několik lidských životů. V Marionu místní šerif potvrdil smrt dvanáctiletého chlapce a jeho babičky, oba se snažili ujet plamenům v autě. V okolí Washingtonu zemřel roční chlapeček, když ho a jeho rodiče obestoupil neúprosný žár. Jeho rodiče byli převezeni s popáleninami třetího stupně do zdejší nemocnice.

To je však teprve začátek, řekla guvernérka Oregonu Kate Brown. Podle ní bude situace horší a horší. Už nyní je bez domova v oregonské komunitě přes sto rodin. Kalifornská příroda se v poslední době ohňům přizpůsobila. Hasiči také v době klidu zapalovali menší ohně, aby odstranili pravděpodobnost nechtěných obřích požárů. Jenže klimatická změna tyto přírodou způsobené ohně zocelila, jsou podle hasičů nyní více explozivní a hůř se s nimi pracuje. 

 

Plameny pohltily USA, v Californii není vidět slunce
Zdroj: TASR/AP
Doporučeno
VIDEO: Hong Kongem otřásl zákrok těžkooděnců proti 12leté dívce VIDEO: Hong Kongem otřásl zákrok těžkooděnců proti 12leté dívce 7. září 2020 12:12
Domů
Sdílet
Diskuse