Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2020 18:36
Čas čtení 0:44
Daniel Kopejska

Na Facebook napsal, že Miloš Zeman má rakovinu, nyní musí zaplatit 250 000 a omluvit se

POLITIKA MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Bývalý radní Svatopluk Bartík nyní musí čelit následkům za lživou informaci, kterou na sociální síť vypustil v roce 2017.

Žaloba byla podána už v roce 2017 a k rozuzlení došlo nyní, tři roky poté. Pokusy o smír byly marné a bylo jasné, že nějakou náhradu bude muset bývalý radní Brna-střed Svatopluk Bartík zaplatit. Zprvu kancelář prezidenta požadovala 5 milionů korun a písemnou omluvu. To označil právní zástupce obžalovaného za přemrštěný trest. Soud tak nakonec určil sumu 250 000 korun a písemnou omluvu k tomu. Zároveň musí Bartík zaplatit také soudní výlohy. To ho přijde na sto tisíc. O soudním rozhodnutí informuje deník Právo

Doporučeno
Ministerstvo financí se omluvilo za prezidenta Zemana Ministerstvo financí se omluvilo za prezidenta Zemana 11. září 2020 11:34

Bartík později po zveřejnění mylné informace příspěvek smazal. „Žalovaný neprokázal, že si neověřil pravdivost informací a soud vyšel z toho, že žádné ověřené informace neměl,“ uvedl soudce Radek Malenovský. Pomohl mu fakt, že mylnou informaci nevypustil do světa s úmyslem uškodit hlavě státu, ale pouze informovat. Ale i s ulevením od pěti milionů je částka 250 tisíc podle slov Bartíka likvidační v jeho situaci. 

V plném znění Bartík také na sociální síti napsal, že prezident má rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu několik měsíců života. To vše před lednovými volbami. Podle zástupce Miloše Zemana se jednalo o vypočítaný politický a marketingový krok s úmyslem ublížit.

Domů
Sdílet
Diskuse