Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2020 10:39
Čas čtení 1:12
Tereza Šnajdrová

Co by přineslo vyhlášení nouzového stavu?

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministr zdravotnictví Roman Prymula plánuje, stejně jako tomu bylo na jaře, vyhlásit nouzový stav. Co se pro nás změní?

Aktualizováno 12:55: Nouzový stav, který chce vláda urychleně vyhlásit již od pondělí, by měl podle Romana Prymuly platit měsíc.

Ve středu ráno na jednání v poslanecké sněmovně vláda poslancům vysvětlila důvody, ale také dopady vyhlášení nouzového stavu. Z úst premiéra Andreje Babiše zaznělo, že nikdo nechce zavírat bary ani restaurace, ale pokud se situace v České republice nezlepší, vyloučit to nemůže. Další opatření by se měla dotknout také středních škol, sportovišť a shromažďování.

Doporučeno
Prymula: Na vnitřních akcích maximálně 10 lidí, na venkovních 20. Sport bude bez diváků Prymula: Na vnitřních akcích maximálně 10 lidí, na venkovních 20. Sport bude bez diváků 29. září 2020 22:40

Nouzový stav vyhlašuje vláda a jedná se o státní krizové opatření vyhlášené v případě závažných živelních, ekologických či průmyslových katastrof, nebo jiného nebezpečí, jež ve značném rozsahu ohrožuje životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.

Neznamená to tedy hned lockdown, který známe z jara tohoto roku. Vyhlášení nouzového stavu umožní vládě omezit práva osob, urychlit schvalování zákonů a vyhlášek, ale také například ukládání vyšších trestů za spáchanou trestnou činnost. 

Premiér Andrej Babiš uvedl, že nouzový stav, který známe z března tohoto roku, pro nás nyní neznamená stejná restriktivní nařízení. Dle jeho slov nikdo nechce zavírat restaurace ani provozy, ale stojí si za tím, že vyhlášení nouzového stavu je v tuto chvíli nutné.

Roman Prymula ho pak doplnil shrnutím, že v Česku se nyní potýkáme s komunitním přenosem a je nezbytné vyhnout se situaci, kdy by všechna nemocniční lůžka byla obsazena covidovými pacienty.

Doporučeno
Prymula má nový koníček: Perlí na Twitteru Prymula má nový koníček: Perlí na Twitteru 29. září 2020 16:57

Po vyhlášení nouzového stavu je pak podle Prymuly v plánu omezení středních škol, na kterých by na 14 dní došlo ke zrušení prezenční výuky a studenti by byli nuceni přejít na výuku distanční. Kromě toho je také v plánu omezení hudební a tělesné výuky a také volnočasových kroužků. Nová opatření by se měla dotknout také sportovních akcí, které by nově běžely bez diváků.

I přes odpor opozice ohledně opětovného vyhlášení nouzového stavu, by k tomuto kroku podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly mělo dojít ve středu odpoledne a platit by měl od pondělí 5. října

Domů
Sdílet
Diskuse