Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2020 17:15
Čas čtení 1:10
Tereza Šnajdrová

Zde je přehled přijatých opatření proti šíření koronaviru

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Od pondělí v Česku bude platit nouzový stav a spolu s ním také několik nových opatření. Jaká to jsou?

Počet nakažených v České republice stále roste, což vedlo k vyhlášení nouzového stavu, který bude platit již od pondělí 5. říjnaa to na jeden měsíc. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly by to mělo pomoci k zastavení nekontrolovatelného šíření koronaviru a ke snížení hodnoty reprodukčního čísla, jež je v tuto chvíli podle webu Ministerstva zdravotnictví 1,24

Od pondělí pak v České republice budou platit nová opatření, která se dotknou jak výuky na školách, tak například pořádání hromadných akcí nebo sportovních zápasů.

Doporučeno
Potvrzeno. Od pondělí platí v Česku nouzový stav Potvrzeno. Od pondělí platí v Česku nouzový stav 30. září 2020 15:55

Zavedená opatření

Stále platí povinnost nošení roušek ve všech vnitřních prostorách, a to také ve školách či hromadných dopravních prostředcích.

Většina vysokých škol již přešla na distanční výuku, která jim by doporučena Romanem Prymulou již v minulém týdnu.

I nadále platí omezení otevírací doby restauračních zařízení, která musí být uzavřena mezi desátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní. 

Nová opatření

Od pondělí na 14 dní nebude možné pořádat opery, koncerty či muzikály, zpěv je totiž podle Romana Prymuly jedna z nejrizikovějších aktivit. Výjimka by však měla platit pro divadla, která z pohledu šíření koronaviru nepatří mezi příliš rizikové prostory. Představení se ale bude moci účastnit maximálně 500 osob a o přestávkách nebudou otevřeny divadelní bufety.

Střední školy v oranžových a červených regionech podle koronavirového semaforu budou muset na dva týdny přejít na distanční výuku.

Na základních školách pak dojde k omezení hudební výchovy, při které nebude možné nadále zpívat a také k omezení tělesné výchovy.

Pořádání vnitřních hromadných akcí je omezeno na deset osob a venkovních hromadných akcí se může účastnit maximálně dvacet návštěvníků, kteří musí mít roušku. 

Bez diváků se budou muset od příštího týdne obejít také sportovní soutěže a zápasy.

Nově také platí pravidlo v restauračních zařízení, kdy u stolu může sedět maximálně šest osob najednou.

Od 19. října by pak mělo začít platit také omezení počtu lidí na svatbách a pohřbech na třicet. 

Domů
Sdílet
Diskuse