Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2020 15:55
Čas čtení 0:48
Tereza Šnajdrová

Potvrzeno. Od pondělí platí v Česku nouzový stav

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Na tiskové konferenci právě bylo potvrzeno, že od pondělí bude v České republice vyhlášen nouzový stav.

Počet nakažených koronavirem v Česku stále stoupá a vláda je proto nucena přistoupit k dalším opatřením, která by měla zabránit nekontrolovanému šíření nemoci. Podle webu ČT bude nouzový stav platit od pondělí, a to zatím na jeden měsíc. 

Doporučeno
Slovensko vyhlásí od 1. října nouzový stav Slovensko vyhlásí od 1. října nouzový stav 30. září 2020 12:21

Nouzový stav skončí za měsíc a já věřím, že ho skutečně nebude nutné prodlužovat, protože pokud bychom to během jednoho měsíce nesrazili dolů, tak by to rozhodně neúspěch byl,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Nouzový stav může byt vyhlášen nejdéle na jeden měsíc a jeho případné prodloužení by musela schválit sněmovna. 

Doporučeno
Co by přineslo vyhlášení nouzového stavu? Co by přineslo vyhlášení nouzového stavu? 30. září 2020 10:39

Nouzový stav byl vyhlášen především kvůli snadnějšímu přijímání dalších opatření proti šíření koronaviru, mezi která bude patřit například omezení počtu shromažďovaných osob nebo zrušení prezenční výuky na středních školách. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly by tyto kroky měly zamezit nekontrolovatelnému šíření koronaviru a jejich hlavním cílem je podle ministra zdravotnictví snížit hodnotu reprodukčního čísla, které je v tuto chvíli 1,24.

Od pondělí na 14 dní platí zákaz pořádání oper, koncertů či muzikálů, což Roman Prymula odůvodnil tím, že zpěv je jedna z nejrizikovějších aktivit. Bez diváků se budou muset od příštího týdne obejít také sportovní soutěže a zápasy. Již v tuto chvíli není možné pořádat vnitřní hromadné akce s kapacitou nad deset osob, venkovní hromadné akce jsou pak omezeny na dvacet návštěvníků.

Domů
Sdílet
Diskuse