Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2020 7:06
Čas čtení 0:43
Matej Krajčovič

Britští letečtí záchranáři mají novou pomůcku. K zraněným chtějí létat v raketových oblecích

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Oblek chtějí používat v těžko dostupném terénu. K pacientům, ke kterým by letěli 30 minut, se dostanou za 90 sekund.

V případě záchrany života jde často o sekundy. Běžné sanitky se musí prodírat hustou dopravou a helikoptéra zase nemůže přistávat v lese ani v husté zástavbě. 

Jedna z britských leteckých záchranek proto otestovala nový raketový oblek, který by na místo zásahu rychle dopravil alespoň jednoho zdravotníka s dobře vybaveným batohem. Ten by byl schopen poskytnout zraněné osobě první pomoc.

S nápadem přišel přímo ředitel záchranářů. Podle něj by se záchranář v obleku dokázal k pacientovi dopravit za 90 sekund, zatímco chůze zejména v těžkém horském terénu by mu mohla trvat i půl hodiny. 

„Měsíčně jsou desítky pacientů v rámci malého, ale komplexního areálu v Lake District. Viděli jsme potřebu. Co jsme nevěděli jistě bylo, jak bude toto fungovat v praxi. Teď jsme to zjistili a je to, zcela upřímně, úžasné,“ řekl Andy Mawson, který má pod palcem oblast na severozápadě Ostrovů.

Doporučeno
Pastor: V rapu je nejvíc falešných lidí Pastor: V rapu je nejvíc falešných lidí 30. září 2020 20:43

Testovacím pilotem byl Richard Browning, zakladatel společnosti Gravity Industries, která podobné obleky (jet suits) vyrábí. I on potvrzuje, že největším benefitem je rychlost transportu.

Oblek má dva mini raketové motory pro každou ruku, pilot tedy směr letu reguluje pouze pohybem rukou. 

Domů
Sdílet
Diskuse