Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2020 12:30
Čas čtení 14:13
Adel Ghannam

Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení se dají sehnat steroidy i pervitin. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor)

Leopoldov vypadá jako Osvětim, ve vězení se dají sehnat steroidy i pervitin. Michal seděl dva roky za marihuanu (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk
REFRESHER MARIHUANA
Uložit Uložené

S Michalem, který strávil téměř dva roky ve vězení za přechovávání marihuany, jsme si povídali o vězení, korupci, drogách a zařazení zpět do společnosti.

K Michalovi, jehož skutečné jméno má redakce k dispozici, jsem se dostal víceméně náhodou a stejně vznikl i tento rozhovor. Když jsem pracoval na tématu dekriminalizace marihuany, sháněl jsem lidi, kteří seděli ve vězení za mále množství.

Jednoho takového vězně mi přihrál můj kamarád, ovšem aniž by věděl, že Michal neseděl zrovna za malé množství. Když jsme se potkali, abychom si popovídali o jeho zážitcích a prozradil mi, že ho chytili s 200 gramy marihuany, tak jsem si řekl, že se mi zrovna nehodí do článku.

Doporučeno
Před 30 lety skončila vzpoura v leopoldovské věznici. Potlačily ji až stovky policistů, vojáků a dozorců Před 30 lety skončila vzpoura v leopoldovské věznici. Potlačily ji až stovky policistů, vojáků a dozorců 28. března 2020 18:33

Když však mladý Slovák začal vyprávět o vězeňském životě, o své zkušenosti s policií, proč ho měli za levicového extremistu a proč vypadá Leopoldov jako Osvětim, zjistil jsem, že máme plnohodnotné téma na rozhovor.

„Uprostřed té cely byla hozená dvoulitrová láhev od Kofoly, ke které mi bachař řekl: ,Strčte si tu láhev do té díry, jestli nechcete, aby vám z ní v noci vylezli potkani' Teď jsem přemýšlel nad tím, odtud vylézají krysy a že mám 10 centimetrů nad tím čupět a vykonávat potřebu,“ říká Michal v rozhovoru pro Refresher. 

V tomto článku si přečteš:
  • Jak vypadá život vězně v bratislavském Justičním paláci
  • Zda je vězení nebezpečným místem
  • S jakými mafiány a celebritami se ve vězení setkal
  • Za co ho znovu zatkli, když už byl ve vězení

Michal sedel tri roky za marihuanu: Ak si mysleli, že ma to napraví, tak dosiahli pravý opak (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk


Jak ses dostal do vězení?

Podmínku jsem dostal v roce 2012, kdy jsme se porvali s neonacisty na jednom pochodu. O rok a půl později mě chytili s 200 gramy marihuany, když jsem jel přes hranice. Jel jsem si kupovat trávu do Čech, protože je tam levnější. Na svou obhajobu musím podotknout, že já jsem nikdy drogy neprodával.


Na co ti bylo 200 gramů?

Nebylo to jen pro mě. Složili jsme se. Pro mou osobní spotřebu jsem bral asi 25 gramů.

Jakou jsi měl zkušenost s policií od momentu zatčení, než tě obžalovali?

Otřesnou. Stalo se to koncem roku 2013, začátkem 2014. Policisté přišli do kupé vlaku s policejním psem, který ucítil, že máme něco u sebe. Já jsem nebyl sám v tom vlaku, ale měl jsem komplice, kterého se mnou také odsoudili. On měl marihuanu v batohu, já měl také jisté množství v kytaře. Mě okamžitě, jak to ucítili, vzali.


Byla to preventivní akce, nebo si myslíš, že šli konkrétně po vás?

To dodnes nedovedu s jistotou říci, protože já jsem v životě předtím nic takového nedělal. Poprvé jsem si šel pro trávu a hned mě chytili. Neumím říct, že jestli to byla náhoda, nebo mě někdo udal. Bylo to však mnoho náhod dohromady.


Seděl jsi i ve vazbě?

Ne. Vazebně stíhán jsem nebyl. Bylo tam hodně podivných okolností. Věznili mě 48 hodin, což mohou. Prokurátor pak rozhodl, že mě nebudou vazebně stíhat, což bylo pro mě absolutně nepochopitelné, protože jsem měl u sebe 200 gramů, a po dvou dnech mě pustili ven. Pod domem mi následně stávalo policejní auto nebo kriminálka.

Děly se mi takové věci, že jsem vyšel z domu venčit psa, měl jsem jen zapalovač a mobil a jak jsem vyšel z brány, tak hned vystoupil kriminalista z auta a prohledal mě. Několikrát se zachovali nezákonně, protože policie tě nemůže jen tak prohledat na ulici. 


Šel jsi do soudního sporu, nebo ses s prokurátorem dohodl na vině a trestu?

To byla další shoda okolností. Tím, že můj případ automaticky spadal do paragrafu 172/2, což je 3 až 10 let a chtěli mě soudit ve vrchní sazbě toho trestu, tak jsme se po dohodě s mým právníkem shodli, že vlastně asi tam není žádná jiná možnost, než se přiznat a litovat. Takže jsem šel na dohodu o vině a trestu.

Začal se mi vysmívat, že já jsem ten ko*ot, který pašuje tu gandžu. Řekl mi, že mě budou je*at do p*dele v base a jestli mám indulonu a vlastní mýdlo.

Michal sedel tri roky za marihuanu: Ak si mysleli, že ma to napraví, tak dosiahli pravý opak (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

Kolik jsi dostal za tu dohodu?

Prokurátorka mi dala nejnižší trest, jaký se dal dát, čili tři roky. Zákon navíc umožňuje dát jednu třetinu trestu dolů, čili jsem dostal dva roky. Tím, že jsem měl 7měsíční, již existující podmínku, tak jsem dostal dohromady 2 roky a 7 měsíců.


Jak se k tobě chovali policisté, když jsi byl v cele předběžného zadržení? Zbili tě? 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 89830 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se k Michalovi po zadržení chovali policisté
  • Od koho se dají ve vězení sehnat steroidy a pervitin
  • Se kterými členy organizovaného zločinu se ve vězení setkal a který slavný vězeň měl privilegované postavení
  • Jak se po propuštění z vězení zařadil zpět do společnosti
  • Zda si myslí, že ho basa napravila
Domů
Sdílet
Diskuse