Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. října 2020 9:30
Čas čtení 6:22
Jakub Paulík

Když se proti Hitlerovi postavila mládež: Teenagery mučili, věšeli a posílali do koncentračních táborů

Když se proti Hitlerovi postavila mládež: Teenagery mučili, věšeli a posílali do koncentračních táborů
Zdroj: snl.no
HISTORIE
Uložit Uložené

Na odpor proti nacistům se za druhé světové války postavili i nezletilí rebelové.

Nebylo jim ani 18 let, ale odmítali se podřídit nacistům a jejich zvrácené ideologii. Členů Edelweiss Piraten složených z mladých bojovníků proti režimu, si začal v průběhu druhé světové války stále více všímat velitel SS Heinrich Himmler.

Věřil, že odpor musí potlačit za každou cenu. Nezletilé rebely nacisté brutálně bili, mučili, posílali do koncentračních táborů či dokonce věšeli přímo na veřejnosti před očima všech lidí.

Doporučeno
Před 85 lety se stal hákový kříž symbolem nacistického Německa. Spojuje se však i s jinými významy Před 85 lety se stal hákový kříž symbolem nacistického Německa. Spojuje se však i s jinými významy 15. září 2020 11:07
V tomto článku si přečteš:
  • V čem se Edelweiss Piraten odlišovali od Hitlerovy mládeže
  • Jak proti nim plánoval zakročit Heinrich Himmler
  • Čím vším bojovali proti nacistům
  • Jak je uctil stát Izrael
  • Čeho chtěli bývalí členové Edelweiss Piraten dosáhnout ještě po roce 2000

Hitlerova mládež
Hitlerova mládež Zdroj: Wikimedia/Bundesarchiv

Mladí, které nezmanipulovala Hitlerova mládež, bojovali proti režimu

Nacisté chtěli vést mladé Němce k poslušnosti a oddanosti režimu, a tak vytvořili Hitlerovu mládež (Hitlerjugend). V ní se sdružovali 14 až 18letí chlapci. Od založení organizace v roce 1922 do konce druhé světové války pomáhala diktátorovi Adolfu Hitlerovi propagovat režim a formovat z mladých mužů fanatiky odhodlané zemřít za Německo.

Členy však mohli být jen chlapci. Dívky patřily do Ligy německých dívek (Bund Deutscher Mädel), kterou založili až 8 let po Hitlerově mládeži. Zpočátku se členové hlásili o přijetí do těchto organizací dobrovolně, ale postupem času začalo být členství povinné. V roce 1939 nacisté přijali zákon Jugenddienstpflicht, podle kterého se nevstoupení do nacistických mládežnických organizací, až na výjimky, považovalo za trestný čin.

Doporučeno
Jasenovac: Koncentrační tábor ponořený do krvavé mlhy, ve kterém zvraceli i němečtí nacisté Jasenovac: Koncentrační tábor ponořený do krvavé mlhy, ve kterém zvraceli i němečtí nacisté 26. března 2017 17:48

Během války se výchovně-vzdělávací funkce organizací a výcvik fyzické zdatnosti rozšířily i na některé vojenské funkce. Mnozí členové mládežnických organizací, kterým nebylo ani 18 let, při obraně nacistického Německa položili život. Podle All that’s interesting byla Hitlerova mládež s 8 miliony členů (jejich počet se podle zdrojů liší) tehdy největší mládežnickou organizací na světě. 

Katie Kellerman z The International Raoul Wallenberg Foundation píše, že na svém vrcholu Hitlerova mládež sdružovala asi 90 % mládeže v každé věkové kategorii

V Německu však v opozici k Hitlerově mládeži vznikly i odbojové skupiny. Mezi nejznámější patřily Edelweiss Piraten.

Fotografia z filmu Edelweisspiraten
Fotografia z filmu Edelweisspiraten Zdroj: Monipoly Productions

Soudy je vnímaly jako sexuální devianty a hrozbu pro režim

Členové Edelweiss Piraten nosící znak Protěže (Edelweiss) nebojovali za vizi Hitlerovy Třetí říše, ale přímo proti ní. Odbojové skupiny vznikaly ve větších městech jako Frankfurt, Hamburk, Lipsko či Kolín nad Rýnem. Sally Rogow z Vancouver Holocaust Education Center řekla, že Edelweiss Piraten byli „jednou z největších mládežnických skupin, která se odmítla zúčastnit nacistických mládežnických aktivit“

Odhady počtu členů Edelweiss Piraten se liší, ale dohromady jich mělo být několik tisíc. Deutsche Welle píše o zhruba 3 000 mladých odpůrců v Kolíně nad Rýnem a dalších stovkách v jiných městech. Andrew Rosthornz z Independent tvrdí, že jich mohlo být až 5 000.

Edelweiss Piraten však nebyly jen jednou organizovanou skupinou, ale širším seskupením několika buněk, které nesly různé názvy. Silný odpor proti režimu Adolfa Hitlera ukazovala zejména skupina Navajů z Kolína nad Rýnem.

Doporučeno
Hitler užíval denně desítky léků na trávicí potíže, ale i na psychické problémy. Své zdraví nakonec svěřil do rukou Theodora Morella Hitler užíval denně desítky léků na trávicí potíže, ale i na psychické problémy. Své zdraví nakonec svěřil do rukou Theodora Morella 20. února 2017 12:13

Na rozdíl od členů Hitlerovy mládeže s krátkým účesem nosili rebelové z Edelweiss Piraten dlouhé rozpuštěné vlasy, místo uniforem měli krátké barevné košile a kalhoty, při přijímání členů nedbali na pohlaví, a oproti nacistům s oblibou poslouchali židovské hudebníky.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 89842 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké tresty hrozily členům Edelweiss Piraten
  • Jak na své mládí vzpomínají přeživší bojovníci
  • Co chtěli mladí odpůrci režimu udělat se sídlem Gestapa v Kolíně nad Rýnem
  • Proč Edelweiss Piraten i po druhé světové válce v Německu stále vnímali jako kriminálníky
  • Jakým způsobem zástupci města Kolín nad Rýnem uctili život 16letého chlapce, kterého oběsilo Gestapo
Zpět
Sdílet
Diskuse