Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2020 v 16:42
Čas čtení 0:42
Miriam Rumanková

První případ úmrtí na onemocnění covid-19, kdy se pacient infikoval virem podruhé

NEWS
Uložit Uložené

89letá žena z Holandska zemřela tři týdny poté, co jí opět diagnostikovali koronavirus.

V Nizozemsku podlehla koronaviru 89letá žena, která byla infikována onemocněním covid-19 již podruhé. Jde zatím o světově první případ, kdy zemřel pacient, který se znovu infikoval.

V době, kdy se žena léčila v nemocnici, podstupovala chemoterapii kvůli velmi vzácné chorobě bílých krvinek. Nemoc se dá zmírnit, ale nedá se léčit, informuje portál Metro.

Poprvé ženě diagnostikovali covid-19 poté, co měla vysoké horečky a silný kašel. Test odhalil přítomnost koronaviru v jejím těle, ale po pěti dnech ji lékaři z nemocnice propustili. Kromě přetrvávající únavy neměla pacientka žádné další příznaky koronaviru a chemoterapii podstoupila až o dva měsíce později.

Doporučeno
Roman Prymula: Jsem jen člověk, nejsem bezchybný. Prioritou je zajistit nemocniční lůžka a také zlepšit komunikaci s veřejností Roman Prymula: Jsem jen člověk, nejsem bezchybný. Prioritou je zajistit nemocniční lůžka a také zlepšit komunikaci s veřejností 13. října 2020 v 20:03

Jen dva dny po zahájení léčby však dostala horečku provázenou dušností. Doktoři ji znovu testovali na onemocnění covid-19 s pozitivním výsledkem, přičemž protilátky zaznamenaly negativní výsledky. Osm dní nato pacientka zemřela.

Po analýze testovacích vzorků, které ženě odebrali, vědci uvedli, že genetická výbava každého z viru byla jiná, což je vedlo k závěru, že pacientka byla znovu infikována onemocněním covid-19.

V USA už také zaznamenali případ, kdy byl 25letý muž dvakrát pozitivně testován na virus. Jednou v dubnu tohoto roku a později v červnu.

Domů
Sdílet
Diskuse