Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2020 13:18
Čas čtení 1:28
Tereza Šnajdrová

Seznam Zprávy: Konec Babiše? Zeman prý chystá úřednickou vládu

POLITIKA ANDREJ BABIŠ MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

O znepokojivém důvodu informovaly Seznam Zprávy.

Seznam Zprávy uveřejnily informaci týkající se zásadních změn v horních patrech politiky. Změny by se měly týkat předčasného konce vlády Andreje Babiše a nástupu úřednického kabinetu. S nabídkou stát v čele úřednické vlády byl prý osloven generální ředitel gigantické společnosti ČEZ Daniel Beneš, jenž je dlouholetým kamarádem a zároveň chráněncem prezidenta Zemana.

Doporučeno
Soud zrušil povinné nošení roušek v obchodech a obcích Soud zrušil povinné nošení roušek v obchodech a obcích 13. listopadu 2020 11:58

Daniel Beneš se údajně na přelomu října a listopadu sešel s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem, který by měl také být zapojen do plánu na vznik úřednické vlády. „Takové vládě, která by nebyla postavena na výsledku voleb, by se to dnes samozřejmě dělalo asi snáz než vládě politické. Politická vláda to má v situaci, kterou Česká republika nemohla za dobu své existence zažít, těžší,“ okomentoval Vojtěch Filip pro Seznam Zprávy s odkazem na epidemii koronaviru.

Následně pak také potvrdil, že se s generálním ředitelem ČEZu opravdu sešel. „Scházím se s ním pravidelně. Za prvé jako Budějovičák mám za zády Temelín. A za druhé jsem to byl já, kdo tady ve středu organizoval podpisy na mimořádnou sněmovní schůzi k dostavbě Dukovan,“ řekl Filip.

Na otázku, zda společně řešili, že by se Beneš stal úřednickým premiérem pak odvětil, že neví, odkud se tato informace šíří. Seznam Zprávy kontaktovaly také Daniela Beneše, který přes prostředníka vzkázal, že nemá zájem hovořit o tomto tématu.

Informace o konci Babišovy vlády předpokládají, že by k tomuto kroku mohlo dojít již na začátku příštího roku, tedy v lednu. Andrej Babiš pak o této změně vlády mluvil podle Seznam Zpráv s prezidentem na schůzce v Lánech, která se neočekávaně uskutečnila na konci minulého týdne. Prý je ochoten na tento krok přistoupit a nově vládu sestavit z úředníků a nestranických odborníků. Rád by prý však zůstal v jejím čele a premiérský post opouštět nechce.

Doporučeno
Ostrava vyzvala vládu k zastavení stavby Zemanova kanálu: Je to ptákovina Ostrava vyzvala vládu k zastavení stavby Zemanova kanálu: Je to ptákovina 11. listopadu 2020 17:36

Podle zdroje blízkého Hradu má prezident pro vznik úřednické vlády hned dva důvody. Prvním je údajná snaha dát Andreji Babišovi čas se vzpamatovat z neúspěšných podzimních voleb a připravit se na nadcházející volby tak, aby v nich uspěl a byl schopen sestavit vládu. 

Druhým důvodem je pak klíčový tendr, k jehož vypsání by v polostátním ČEZu mělo dojít v prosinci tohoto roku. V něm jde o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany za šest miliard eur, tedy cca 160 miliard korun. Podle tajné služby BIS je dostavba ovlivněna ruskými a čínskými agenty, kteří se snaží zajistit energetickou závislost České republiky na obou zemích.

Domů
Sdílet
Diskuse