Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. listopadu 2020 22:47
Čas čtení 4:45
Ondřej Jarůšek

Souboj obrů, korunovace šampionky a plno tvrdých ukončení v 1. kole. Oktagon 18 nabídl MMA fanouškům další skvělou show

SPORT OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Oktagon 18 je za námi. Co všechno jsme na akci viděli?

Pozornost fanoušků smíšených bojových umění se v sobotu večer opět upnula na brněnskou Zoner Boby Hall. Právě tam totiž domácí organizace Oktagon MMA přinesla již třetí ze svých pěti podzimních turnajů. A opět to stálo za to.

Akce se uskutečnila za přísných bezpečnostních podmínek, kvůli kterým zápasy opět proběhly bez diváků v hledišti. Ti si však všech 10 zápasů mohli vychutnat z pohodlí domova díky PPV. A co všechno turnaj Oktagon 18 nabídl? Pojď se s námi na celý průběh galavečera podívat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Doporučeno
Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera Takto Mike Tyson likvidoval své soupeře: Podívej se na 10 brutálních knockoutů legendárního boxera 1. září 2020 16:46
Těsně před turnajem přišla nepříznivá zpráva. Hlavní předzápas večera Roman Paulus vs. Tomáš Zajac se musel totiž přesunout na jiný termín kvůli pozitivnímu testu na koronavirus u prvního z jmenovaných. Očekávané finále televizní show Oktagon výzva 5 tak uvidíme v náhradním (zatím nespecifikovaném) termínu.

První kartu turnaje odstartovala bitva Martina Muchy s Peterem Gabalem. Aktivitou a přesností si úvodní kolo na svou stranu připsal Gabal, který v dominanci pokračoval i v druhém kole. Podařilo se mu svého soupeře dostat na zem a tam po pár minutách Muchovi nasadit škrcení (rear-naked choke), po němž slovenský bojovník zápas z posledních sil odklepal. 

Navzdory druhé výhře mezi profesionály však Gabal uvedl, že se svým výkonem nebyl zcela spokojený a nedokázal se stoprocentně soustředit. Příště by se rád utkat s vítězem duelu Paulus vs. Zajac.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Následující zápas nabídl střet dvou příslušníků policejních sil. Do klece totiž nakráčeli účastníci páté řady televizní show Oktagon výzva Pavel Hvězda Igor Lukačovič, kteří předvedli poněkud divoké první kolo, ani jeden z nich si však nedokázal plně prosadit svoji taktiku. 

Zvrat nastal zhruba po třech minutách druhého kola, kdy Pavel Hvězda dobře trefil dva kopy z otočky a po následném tlaku už mířil Lukačovič k zemi, kde český bojovník svou práci tvrdými údery dokončil. Radovat se tak může z velmi pěkného TKO. Nevšední účes od mámy mu zřejmě přinesl štěstí, s jehož pomocí snad Hvězda zazáří i ve své další bitvě.

Doporučeno
Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou 24. října 2023 11:00

Protagonisty třetího zápasu turnaje se stali těžkotonážní borci Robin Fošum a Melvin Mané, který nastoupil do své premiéry v MMA. Fanoušci však Maného už mohou znát z projektu Oktagon Undeground, kde si poradil s českou legendou bojových sportů Tomášem Hronem. 

Robin Fošum se nicméně rozhodl nic nenechal náhodě a  po svém soupeři vystartoval plnou silou, přičemž se dopustil hned dvou nechtěných faulů, za které byl rozhodčím napomenut. Melvin Mané se však nehodlal vzdát a Fošuma ochromil tvrdým kolenem na bradu, ten se však rychle vzpamatoval a Maného vzápětí trefil tvrdou pravačkou na spánek, po níž šel Melvin k zemi. Tam už Fošum dokázal Maného silnými údery ukončit a ve svém druhém zápase si připsal první výhru. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

TKO v prvním kole přinesla i další bitva. V té si Václav Holota s přehledem poradil se Saidem Elderbievem, který sice domácímu borci několik minut vzdoroval, asi půl minuty před koncem prvního kola však Holota svého o několik kilogramů lehčího soupeře nekompromisními údery ukončil. Své skóre tak Holota rozšířil o další cennou výhru.

Pak už přišel čas na jeden z nejočekávanějších zápasů večera. Tím byl zápas Matěje Peňáze, pro kterého se jednalo o premiéru v MMA, s divokým slovenským bojovníkem Patrikem Jevickým. Oba mohou fanoušci znát z projektu Oktagon Underground, kde Peňáz zářil ukázkovými výkony, zatímco Jevický zvedal fanoušky ze židle pěstní přestřelkou s Vlastem Čepem. Matěj Peňáz však v pozici favorita nezaváhal.

Jevický během prvních minut inkasoval dvakrát tvrdý high kick, který se mu ale hned v úvodu podařilo zachytit a zápas přenést na zem. „Money“ však rychle vstal a boj přesunul opět do postoje, kde se cítí nejlépe. A to se taky potvrdilo. Matěj Peňáz krásným přímým úderem trefil Jevického na bradu, načež šel slovenský bojovník k zemi, kde už byl před posledním pomyslným hřebíčkem do rakve bezbranný. Peňáz tak může slavit skvělou premiéru v MMA, na kterou dostane příležitost navázat další výhrou možná již brzy.

Premiéru pod profesionálními pravidly si v sobotu odbyl také jednadvacetiletý Jan Fajk, který se v kleci střetl s o deset let starším Michalem Dubou. Ten dostal mladšího soupeře v úvodu zápasu na záda, Fajk však zachoval klidnou hlavu a hned při první příležitosti nasadil Doubovi arm-bar, po němž bylo prakticky okamžitě rozhodnuto. Výborný první krok do profesionální kariéry.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Více než 220 kilo. To je součet vah dvojice obrů, za kterými se zavřela dvířka klece v následující bitvě. V té proti sobě po několika odkladech stanuli Daniel Dittrich s polským soupeřem Kamilem Mindou. A i v tomto případě jsme viděli poměrně rychlý proces.

Po chybě domácího bojovníka dostal Minda svého soupeře na zem, odkud se Dittrichovi podařilo ještě vstát, brzy nato už byl ale na podlaze oktagonu znovu. V tu chvíli už polský „King Kong“ rozjel tvrdý ground-and-pound a vzhledem k pasivitě Dittricha byl rozhodčí nucen zápas ukončit. A jak se zdá, v rámci organizace ještě Minda velmi pravděpodobně neřekl poslední slovo.

O jediný ženský zápas turnaje se postaraly Lucia Szabová s litevskou bojovnicí Anželikou Petkeviciute. Szabová se měla původně utkat se Sandrou Maškovou o titul vítězky Oktagon výzvy 4, Mašková však zápas nakonec odmítla. Posléze se Szabová připravovala na soupeřku z Polska, ta však do zápasu nemohla ze zdravotních důvodů nastoupit. Pro Szabovou se tak na poslední chvíli našla právě soupeřka z Litvy.

Lucia Szabová už v projektu Oktagon Uderground dokázala, že zápas dokáže ukončit extrémně rychle, a to se jí podařilo i tentokrát. Své soupeřce na zemi zhruba po čtyřiceti sekundách prvního kola nasadila arm-bar a litevská bojovnice zápas musela odklepat. A aby toho nebylo málo, po vyhraném zápase dostala Szabová také titul pro šampionku Oktagon výzvy 4.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Kvůli odložení zápasu Paulus vs. Zajac došlo ke změně hlavního předzápasu, kterým se tak stal duel mladého talentovaného bojovníka Lea Brichty s polským soupeřem Mateuszem Marakowskim. Navzdory návratu po zranění však Brichta předvedl naprosto strhující podívanou a už od prvních chvil trápil Poláka svým pověstnými kopy na hlavu. Po chvilce už vzal soupeře k zemi, kde se mu podařilo nasadit škrcení a brzy bylo po všem.

Je vidět, že Brichta se aktuálně nachází ve famózní formě a možná diváky dalším senzačním výkonem uchvátí ještě letos.

Východ proti západu, Košice vs. Bratislava. V tomto duchu se nesl zlatý hřeb večera, který nepatřil nikomu jinému než Jozefu Wittnerovi a Robu Pukačovi. Zápas byl vypsán na pět kol po pěti minutách, konec však přišel před koncem časového limitu.

V tom prvním se borci pustili do poměrně akčních výměn, ve druhém kole už ale tempo boje udával Robo Pukač, který sice Wittnera k ničemu velkému nepustil, sám se ale ani do ničeho významného nepouštěl. Zvrat přišel v kole třetím, kdy Wittner trefil „Diamantového Čáva“ tvrdou pravačkou a Pukač šel k zemi. Tam Wittner začal Pukače zasypávat údery a po trochu překvapivém odklepání ze strany „Diamantového Čáva“ byl boj ukončen.

Vémola vs. Mikulášek už za dva týdny

Jeden atraktivní turnaj skončil a už se před námi rýsuje další velká podívaná. Řeč je samozřejmě o turnaji Oktagon 19, který se bude konat již 5.12. a uvidíme na něm dlouho očekávanou bitvu Karlose Vémoly s Vaškem Mikuláškem. Kromě této dvojice však na nás také čeká bitva Samuel „Pirát“ Krištofič vs. Mateusz Strelczyk nebo Lucie Pudilová vs. Cornelia Holm. Dále se na této akci představí také Matěj Kuzník, Lucie Bledá a další známí bojovníci. Oktagon 19 bude velmi pravděpodobně aspirovat na turnaj roku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Domů
Sdílet
Diskuse