Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2020 18:54
Čas čtení 1:21
Tereza Šnajdrová

Hygienik jako diktátor: Mohl by zavírat školy i obchody

NEWS
Uložit Uložené

Návrh, na jehož základě by hlavní hygienik získal rozsáhlé pravomoci, v pondělí představilo ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví včera představilo návrh na novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, podle nějž by hlavní hygienik získal rozsáhlé pravomoci: sám by mohl zavřít školy, obchody či služby, omezit nebo zakázat nejen hromadné akce, ale i cestování nebo přikázat mimořádné očkování. Opozice tento návrh, o kterém informovaly Novinky, označila za šílený nápad.

Doporučeno
iDnes.cz za předplatné nabízí přednostní operace v Babišových klinikách, podle právníka je to nelegální iDnes.cz za předplatné nabízí přednostní operace v Babišových klinikách, podle právníka je to nelegální 1. prosince 2020 15:10

„Pokud návrh projde v současné podobě, udělá z hlavního hygienika takového malého diktátora. Myslím, že není správné, aby při vyhlašování omezení, která zasahují do základních práv a svobod, chyběla kontrola ze strany vlády a parlamentu,“ okomentoval návrh ústavní právník Jan Wintr.

Novelou by tak hygienici získali pravomoce k zavírání škol, obchodů, bylo by jim umožněno zakazovat akce a co hůř, mohli by monitorovat i mobily pozitivně nakažených. Šmírování mobilních telefonů je přitom něco, co by podle současně platné legislativy musel schválit soud. „Obecně je sledování údajů bez souhlasu osoby, které se to týká, používáno především pro účely trestního řízení,“ uvedl Jan Wintr.

Domů
Sdílet
Diskuse