Rok 2020 nám trhy nevezme, řekli jsme si, a rozhodli si je udělat doma.
Ani Mikuláš, ani Advent či dokonce ani vánoční trhy. A pokud ano, tak jen velmi málo. Chce se říct, že si rok 2020 vzal veškerou radost, kterou jsme mohli ke konci roku mít. Nebudeme tu však kvůli tomu vzdychat, za ten rok jsme totiž byli připravení na všechno, a tak jsme si řekli, že pokud my nemůžeme navštívit vánoční trhy, tak trhy navštíví nás. A to levněji.
My totiž máme trhy v našich dvou největších městech v republice zkouknuté. Díky průvodcům trhy v Praze a Brně z roku 2019 ses i ty mohl dozvědět, co se kde prodávalo, kolik tam toho bylo, a hlavně, kolik to stálo. Proto jsme vybrali 6+1 nejoblíbenějších jídel a nápojů, které si Češi rádi dávají na trzích, a rozhodli si je udělat doma.
Tímto gastrotestem jsme chtěli dokázat, že se vánočních trhů v roce 2020 nemusíme vzdávat, a že to může být i zábava. Stačí se jen držet několika jednoduchých pravidel:
1) jídlo se muselo nacházet na jídelníčcích stánků, které jsme měli z předešlých let dobře zmapovány
2) muselo jít o jídlo tradiční
3) tím, že se obvykle jedná o jídlo či pití, které se dělá ve stáncích, muselo být jednoduché a rychlé na přípravu, aby se dalo (teoreticky, a teoreticky by jich mohlo být klidně i více) připravit za jeden večer po škole nebo po práci
4) na druhou stranu nám šlo také o to, abychom se nepřecpali, tudíž jsme recepty upravili tak, aby z nich vyšly malé porce
5) suroviny, které jsou k tomu potřeba, musely být dostupné v každém malém supermarketu, aby si je mohl udělat opravdu každý
6) z receptů by se měla najíst a napít celá rodina – od nejmenších dětí až po lidi v důchodovém věku
7) a konečně cena – cena za porci domácí lahůdky musela být nižší než ta ve stánku
Proto přinášíme recepty na trdelník, langoš, svařené víno, dětský punč, pečené kaštany, bramborák a jako bonus jsme přidali vaječný likér. Tak pojďme na to!
Pokud bys to rád stihl jako my za pár večerů (možná i jeden opravdu dlouhý), je třeba k vaření přistoupit opravdu systematicky s tím, že každý pohyb v kuchyni musí být dopředu promyšlený. Nám po jistých kalkulacích vyšlo, že nejlepší bude začít trdelníkem.
Trdelník
Těsto:
250 g polohrubé mouky
75 ml mléka
2 a půl lžíce rozpuštěného a lehce zchladlého másla
vejce
půl lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
půl lžičky soli
mouka na poprášení pracovní plochy
trocha olivového oleje
Drobenka:
půl hrnku vlašských ořechů
2 a půl lžíce cukru
půl lžičky mleté skořice
Cena doma: 10 Kč
Postup
Jedením z nejoblíbenějších receptů na domácích trdelník, alespoň, co se vyhledávání na internetu týče, se jeví ten od Primy. Rozhodli jsme se mu dát šanci a musíme říct, že jsme rádi, že to tak bylo. Recept není přehnaně složitý ani pro ty, kteří se v kuchyni úplně neorientují.
1) Začali jsme tím, že jsme ve velké míse smíchali prosátou mouku s cukrem, prosátým droždím a solí. Ve druhé, menší misce, jsme smíchali žloutek s mlékem a rozpuštěným máslem.
2) V dalším kroku jsme sypké i tekuté přísady smíchali a udělali těsto. Výsledný produkt může být lepkavý, mějte proto pro případ nouze nejvyšší někde po ruce mouku, abyste ji mohli po lžicích přidávat do směsi.
3) Hned vzápětí jsme si připravili speciální domácí pečící tyčku, na kterou se bude trdelník namotávat. Můžeme doporučit tvrdou roli z papíru, která je například součást balení potravinové folie nebo právě alobalu, kterým jsme ruličku oblepili a uplácali. Důležité je, aby konce fólie nikde nepřesahovaly. To docílíš tím, že jimi vysteleš vnitřek ruličky. Výsledek byl ucházející.
Lze ale použít i cokoliv jiného, co se vám v troubě nevznítí. Například časopis, svázaný kuchyňským motouzkem, a následně obalený v alobalu funguje taktéž. Pokud ale vlastníš nástroj k výrobě trdelníku určený, jsi vítězem.
4) Jakmile jsme smíchali všechny ingredience a zhotovili vylepšenou ruličku, vložili jsme těsto do mísy a nechali jej kynout na teplém místě. Trvalo nám to o trochu déle než hodinu; důležité je, aby se těsto objemem alespoň zdvojnásobilo.
5) Rozpálili jsme si troubu na 200 °C.
6) Po vykynutí je na řadě pořádné hnětení. Připravenou mouku na posypání podložky ale použij až v momentě, kdy máš celou linku čistou. Nečistoty nikdo v trdelníku nechce.
7) Těsto jsme rozváleli na pořádnou placku, jejíž výška nebyla větší než 2-3 mm. Poté jsme jej podélně nakrájeli ostrým nožem na asi 7 pruhů, jejichž šířka byla 10-15 milimetrů.
8) Když jsme měli hotovo, mohli jsme začít s motáním na tyč. Nejprve jsme si ji však pořádně natřeli připraveným olejem. Při motání jsme měli na paměti to, že se těsto muselo překrývat, jako když se tvoří kremrole.
Stalo se nám ale i to, že namotané těsto nechtělo držet a odlepovalo se. V tom případě nám pomohlo, když jsme konec namotaného těsta zastrčili pod předchozí obtočení trdelníku. Není to úplně estetické řešení, sladkost ale drží na místě, a to je důležité. Každá role by měla pojmout až tři trdelníky
9) Poté jsme si vyšlehali bílek na jemnou pěnu, kterým jsme potřeli trdelníky na ruličce. Následně jsme vzali vlašské ořechy, skořici a cukr, a všechny ingredience rozmixovali v mixéru na jemnou drobenku.
10) Drobenkou jsme trdla posypali a vmáčkli je do těsta. Výsledek jsme umístili do pekáčku na pečení a strčili do trouby. Je důležité, aby ruličky s trdelníky držely na okrajích, čímž zabrání, aby se trdelníky přilepily. Takže, až se na ně vrhneš, hledej takový plech, který ti umožní udělat trdelníkovou „rožeň“.
11) Pekli jsme 15-20 minut, dokud trdelníky nebyly z obou stran dozlatova upečeny. Jakmile se tak stalo, stáhli jsme je z ruliček, a naservírovali na talíř.